Гешев пое прокуратурата, Цацаров от петък в КПКОНПИ (ОБЗОР)
6

Гешев пое прокуратурата, Цацаров от петък в КПКОНПИ (ОБЗОР)

Новият главен прокурор: Дела трябват, а не думи. Бившият обвинител №1: Уважавайте съдиите, не малцината, за които тогата се измерва с думите политика и грант

С тържествена церемония в сряда Иван Гешев пое ръководството на прокуратурата. Щафетата на върха на държавното обвинение му беше предадена от досегашния обвинител №1 и вече избран за шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, който ще поеме новия пост в петък. Гешев положи клетва като главен прокурор в зала „Тържествена“ на Съдебната палата пред юридическия и политическия елит на страната.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, както и голяма част от съдебните кадровици на страната. Сред гостите бяха и бившите главни прокурори Васил Мръчков и Никола Филчев, конституционни съдии, правосъдният министър Данаил Кирилов, шефът на МВР Младен Маринов, юридическият съветник на президента Румен Радев проф. Емилия Друмева, двамата бивши служебни премиери Георги Близнашки и Огнян Герджиков и десетки други председатели на съдилища и прокуратури в страната.

Бившият главен прокурор и новоизбран председател на КПКОНПИ Сотир

Цацаров пръв взе думата

за изказване и предаде поста на приемника си. След което новият главен прокурор се закле и подписа клетвения лист и акта си за встъпване в длъжност. Актът бе подписан от действащите заместници на главния прокурор Борислав Сарафов, Ася Петрова и Мария Шишкова.

„На 17 декември приключи моят мандат като главен прокурор. За мен бе огромна чест и предизвикателство да работя с прокурорите и следователите в Република България. Благодаря им за усилията, енергията и за спечелените битки“, заяви в словото си Сотир Цацаров. Той благодари на всички, с които заедно са споделяли тези усилия – на ръководството и служителите на МВР, на ДАНС, на Агенция „Митници“ и на всички други държавни органи за противодействие на престъпността.

„Може би трябва да благодаря и на онези, които в продължение на 7 г. използваха политическата си кариера за ежедневни словесни институционални атаки срещу прокуратурата и главния прокурор, който и да е той. Всъщност те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и менторите им битки направиха всички нас много по-силни.

Нямах лесен мандат, няма да имате и вие

Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които просто не правят нищо и оправдават бездействието си. Смея да кажа, аз не съм от тях. Достатъчно добре се познаваме, за да знам, че и вие не сте такъв“, обърна се Цацаров към наследника си и изброи трудностите, които го очакват на новия пост.

„Първото предизвикателство към вас и към огромната част от колегите в тази зала са започналите вече дебати по тъй наречените консултации за така наречения конституционен модел на българската прокуратура. Силно се надявам, че те нямат за цел евтин и безполезен политически пиар и предимно шум, а са за доброто на институцията и на всички български граждани. Напълно съм уверен, че каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт. Не защото това е въпрос на самоцел, а само защото така прокуратурата може да работи ефективно, без да е подчинена на политическата конюнктура“, заяви още Цацаров и продължи: „Нямам навика и самочувствието да давам съвети. Ако все пак мога да ви кажа нещо, г-н Гешев, то е -

пазете прокуратурата, пазете хората

защото без тях системата е нищо. Уважавайте съдиите, не малцината, за които тогата се измерва с думите политика и грант, уважавайте българските съдии, без които справедливост и правова държава не може да има“. Новият главен прокурор Иван Гешев също произнесе кратко слово пред гостите.

„Сигурен съм, че ще се справим с това, което предстои. Променяйки се и стъпвайки на традициите си и на добрата основа, която имаме, да отговорим на очакванията на българските граждани за повече справедливост.

Да защитаваме прокуратурата от политически и всякакви други атаки, целящи нейната дестабилизация или откровено унищожение. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но цената според мен си заслужава, защото

цената е една по-добра и правова държава

Всички трябва да помним думите на Апостола на българската свобода Васил Левски: Дела трябват, а не думи“, заяви пред пълната зала Гешев. Той коментира и бъдещите си действия като главен прокурор пред журналистите след края на церемонията по встъпването му в длъжност.

„За екипа ми вече съм наясно, разговарям с различни колеги и когато съм готов, ще съобщя на медиите и на българските граждани. Става въпрос за хора, които са изключително компетентни и ще се справят със задачите, хора, които имат общи цели и работят в екип. Броят на заместниците ще остане същият“, обясни Гешев и направи предположение какво предстои занапред.

„Чака ме най-тежкият мандат от всички досегашни

защото такава е ситуацията. Ситуацията е в два аспекта – на първо място, че сме стигнали предела, след който не само прокуратурата, държавата най-после трябва да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост, и, от друга страна – прокуратурата поради това, че е в добра кондиция, заработи на други обороти и по-сериозно през последните години. Благодарение на това сме подложени на сериозни атаки, които целят ако не дестабилизация, в някаква степен даже откровено унищожение на прокуратурата. Атаките са от различни хора, които са засегнати или се притесняват от закона“, категоричен бе новият главен прокурор.

Новият антикорупционен шеф:

В кабинета на главния прокурор се влиза и излиза през вратата

„В кабинета на главния прокурор се влиза през врата и се излиза също през врата. Излизам с усещането, че свърших немалко работа, че за мен беше чест да работя с колегите и съм горд с тях“, заяви пред журналисти бившият вече главен прокурор и настоящ председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Той коментира и темата със започналите при президента дебати за мястото на прокуратурата.

„Ако консултациите и дебатите при президента са насочени за доброто на прокуратурата, за доброто на българските граждани, всичко това трябва да бъде приветствано. Ако е насочено към това да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение“, категоричен бе Цацаров. Становище по темата даде и новият главен прокурор Иван Гешев.

„Не виждам дискусия за конституционни реформи. Аз в момента виждам политически заявки в най-общ план. Никой не е казал какво иска да променя в конституцията. Аз не съм специалист по конституционно право, но ще кажа няколко неща. Когато инициираш дебат, логично е да го инициираш, защото имаш някаква тема. Темата трябва да е конкретна – виждам проблем в ето какво в конституцията, в този текст, а не да инициираш дебат най-общо, за да изясниш какъв е проблемът на този дебат“, заяви пред журналисти Гешев и допълни: „Този дебат трябва да почне, когато ти е ясно, че има проблем, и да го обсъдиш как да бъде решен и да посочиш ясно кой е този проблем. За мен не е ясно каква е темата на дебата. Когато стане ясно каква е темата на дебата, аз ще кажа моето лично мнение. Сигурен съм, че прокуратурата ще каже своето мнение“. Гешев допълни и че след Нова година смята да сформира консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, от които също ще бъде поискано становище по темата.

„Едва тогава, когато е ясно какъв е този дебат, защото на мен не ми е ясен, цялостно прокуратурата ще излезе със свое становище. Но трябва да е ясно – това към момента е политически въпрос, в него няма право и този проблем, ако въобще е проблем, е от компетентност на НС и на политиците, а не на прокуратурата. Прокуратурата може да каже становището си, когато и ако бъде попитана“, допълни още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.