Гешев: Подсъдими олигарси и мутри искат неработеща прокуратура (ОБЗОР)
3

Гешев: Подсъдими олигарси и мутри искат неработеща прокуратура (ОБЗОР)

Хакерът Бойков ровил по ЕГН за Пеевски, Борисов и Цацаров, вкарал ги в папка "търсене за бивол"

„Подсъдими олигарси и мутри-престъпници имат интерес от неработеща прокуратура. От това да няма справедливост и да могат да харчат откраднатото и да не бъдат осъдени“.

Това заяви в интервю за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев, който във вторник бе номиниран единодушно от всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за кандидат за обвинител №1. С този аргумент Гешев обясни защо очаква предстоящите няколко месеца, в които тече състезанието за нов главен прокурор, „една идея по-кална“ кампания, отколкото са били предишните за същия пост. На въпрос откъде очаква да дойдат атаките и на кого е неудобен, той обясни: „На първо място това е политическият кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев. Това е най-сериозната сила с най-сериозен интерес да няма избор на лице извън тези, които са предпочитани от него и от кръга, който го обслужва“. Като втори център за евентуални атаки, той посочи „олигарсите и емблематични лица на Прехода, които в момента са в ареста или им предстои да влязат в ареста“. На трето място това са мутри, държавни служители и какви ли не още престъпници, осъдени или обвиняеми. Може да не се харесват едни други, но ще се образува клуб по интереси, посочи Гешев и обобщи: „Общият им интерес е неработеща прокуратура. Логично е да се кооперират по интереси и те го правят...Тук залогът е

оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кой ли не още, срещу които водим дела“

На въпрос за негова реплика отпреди няколко месеца, че ще бъдат купувани магистрати, зам-главният прокурор посочи, че тя е била извадена от контекста и се е основавала на показанията, дадени от основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов в рамките на заседание по процеса. „Той разказа как в Париж Цветан Василев плаща 50 000 евро на лобист за потенциален тогава кандидат за предишния избор за главен прокурор. Разказа се как Цветан Василев плаща на журналисти, магистрати, за да го подпомагат. Да възпрепятстват разследването. Вероятно по същия начин и той едва ли ще пропусне да направи същото, и други лица ще се опитат да въздействат за събиране на информация, за какво ли още не“, коментира Гешев. В същото време той посочи, че няма от какво да се притеснява и срамува, в това число и от имоти. Имал ипотекирано жилище във „Волуяк“, съпругата му – таван до Софийския централен затвор и нямал асансьор, който да стига до апартамента. „Не разполагам с нищо повече от който и да е средностатистически жител на София“, заяви той. Гешев допълни също, че няма притеснение да повдига обвинения към всеки, независимо към кой кръг принадлежи, стига да има доказателства.

Помолен за коментар на твърденията на лидера на олигархично обвързаната партия „Да, България“ Христо Иванов, че щял да бъде „още по-голям слуга на олигархията“, Гешев отговори: „Като нямаш разумни и сериозни аргументи, се опитваш да лепиш етикети и да използваш клишета. Нямам честта да го познавам, но са ми казвали, че когато беше министър на правосъдието, единственият му коментар на срещи, на които е присъствал премиерът е бил: „Да, г-н Борисов“. След като беше изгонен от този кабинет, явно рязко е възмъжал и типично по балкански е променил поведението си. Иначе кръгът около него мога да определя като

болшевишки по методи, защото са специалисти по компромати

и активни мероприятия“. На друго твърдение, лансирано от медии и хора от същия кръг – че бил „кандидатура на Цацаров, Борисов и Пеевски“, пък посочи: „Това са поредните болшевишки пропагандни клишета. Пеевски съм виждал веднъж в живота си, когато присъствах на снемане на обяснения по една преписка преди 4-5 години. На всички е ясно, че той е български депутат – т.е. част от законодателната власт. Не виждам пречки съдебната власт да комуникира в рамките на законовите си и конституционни правомощия открито с който и да е представител на всяка една от другите власти“. По отношение на Цацаров посочи, че не се срамува да бъде номиниран от член на прокурорската колегия, който е най-успешният обвинител №1 до момента. Що се отнасяло до Борисов пък отново подчерта, че разделението на властите е само едната страна на монетата. Другата – взаимодействието в рамките на закона и Конституцията между тях.

Гешев обяви също, че дори и да бъде избран за главен прокурор няма да престане да влиза в съдебна зала по делото КТБ. Посочи също, че предстои скоро да бъде внесено в съда делото срещу обвинените от ДФ "Земеделие" по процеса срещу алкохолния бос Миню Стайков.

В интервюто си зам.-главният прокурор направи и разкрития относно атаката срещу НАП, при която бяха източени данните на около 5 млн. чужди и български граждани. Според Гешев тя категорично е политическа, като обясни, че обвиненият за нея хакер Кристиян Бойков е само маша в ръцете на други сили, а фирмата, за която работи се занимава с кибер рекет.

"Ето само един от аспектите – извършвано е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски и на главния прокурор, на евродепутата Радев, и всичко това е съхранено в един файл – казва се "Търсене за бивол".

Търсено е за какво ли още не, включително за хора от онкодиспансер в Бургас. Има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Затова твърдя, че тази фирма, водеща версия естествено е това и е въпрос на доказване, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е киберрекет с политически интереси. 

"За мен последните години се налага терминът кибертероризъм. Едно от определенията за него е, когато с компютърни програми, информационни системи хакваш или удряш опр еделени бази данни, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите му. Това също е обект и една от версиите на работа", каза Гешев и посочи, че това е много вероятна дейност. Той обърна внимание на политическата реакция на "Да, България". "Тези компютри, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани с тежък софтуер. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетие и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на български специалисти и служители на съответните служби единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дена. Ние знаем една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо. Неслучайно собствениците и представителите на тази фирма не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри, за разкриптиране. Ако не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не я предоставяш тази информация. Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото.", каза още Гешев. "Извършено е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев", допълни Гешев. Според зам.-главният прокурор атаката срещу НАП е съвпаднала с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и с лидера на "Да, България" Христо Иванов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.