Гешев подгонен, Цацаров без допуск до тайните (ОБЗОР)

Управляващите официално поискаха оставката на обвинител №1

Гешев подгонен, Цацаров без допуск до тайните (ОБЗОР)

Прокуратурата нарече акта неприемлив и грубо посегателство

Ден след като председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че слиза преждевременно от поста, управляващата коалиция се прицели в главния прокурор Иван Гешев, а ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на шефа на Антикорупционната комисия. Мнозинството поиска оставката на прокурор №1 в декларация от парламентарната трибуна.

Тя беше прочетена от депутата от "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров и е от името на ПП, БСП, ИТН и ДБ. В нея са взети предвид становищата на Венецианската комисия и условията по Плана за възстановяване и устойчивост.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че ако подаде оставка, Гешев ще поеме отговорност за своите действия и ще даде възможност на българската прокуратура да осъществи конституционните си функции, защитата на публичния интерес и правата и свободите на гражданите.

Коалицията отчита, че


системната ерозия на върховенството на правото

в страната се дължи на изграждането на олигархични зависимости в институциите, на корупцията по високите етажи на властта през последното десетилетие, на липсата на ефективно упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура.

Гюров изтъкна, че статутът и функциите на главния прокурор според Европейския съюз и Съвета на Европа значително се различават с тези на главния прокурор у нас. Не са налице ефективни механизми и отчетност на главния прокурор.

Той подчерта, че има системни препоръки на Европейския съюз по отношение на липсата на ефективност в борба с корупцията и се позова на Доклада за върховенство на правото, Доклада за сътрудничество и проверка и Резолюцията на ЕС относно принципите на правовата държава. В последния има конкретни препоръки за необходимостта от провеждане на независими разследвания относно корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, липса на задълбочено разследване по случаите "Апартаментгейт", скандала с къщите за гости, крайбрежния имот в “Росенец” и скандала, свързан с предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Българската банка за развитие. Допълнително той изтъкна и делата по КТБ, "Осемте джуджета", нахлуването на органи на реда в президентството, масовото прилагане на СРС-та на мирно протестиращи граждани.

Поисканата оставка предизвика бурни аплодисменти от част от депутатите, които дори се изправиха на крака. От "Възраждане" обаче отправиха критика, тъй като те били първите, които са внесли законопроект с промени за реформа в съдебната система, който все още не е включен в дневния ред на водещата парламентарна комисия.

Минути по-късно, преди началото на избора на председател на ВКС, главният прокурор


нарече случващото се в парламента „кризисен PR”.

“Още в първите дни на това правителство заявихме, че негов основен приоритет ще е ефективната борба с корупцията, считаме, че с главен прокурор Иван Гешев това не може да се случи", заяви пред журналисти депутатът Петър Куленски от "Продължаваме промяната”.

Куленски посочи, че в момента се изготвят законопроекти за реформа на съдебната власт. В процес на изготвяне на закон на КПКОНПИ и за съдебната власт, както и на конституционни промени.

А за заявката на Сотир Цацаров, че ще подаде оставка като председател на КПКОНПИ, той посочи, че от ПП я приветстват.

Коалиционнирте партньори на ПП - „Демократична България“, пък представиха и начин Гешев да бъде отстранен, ако все пак не подаде оставка. „Заради изтичащия мандат предстои обновяване на ВСС, така новият ВСС би могъл също да започне процедура по отстраняването на главния прокурор”, заяви конституционалистът Атанас Славов.

От правосъдното министерство вече се готви ново искане за отстраняване на обвинител номер 1. То ще бъде внесено, когато Конституционният съд отсъди, каза още Славов.

Ивайло Мирчев бе категоричен, че главният прокурор трябва да прояви мъжество и да подаде оставка, както е направил Цацаров. Шефът на антикорупционната комисия обаче, искал да избяга от отговорност, смята депутатът от ДБ. Той бе категоричен, че такава ще се търси както от Гешев, така и от Цацаров.

На свой ред прокуратурата разпространи позиция по исканата оставка на главния прокурор. “Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и


грубо посегателство над върховенството на правото

независимостта на съдебната власт, политическата декларация в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент”, пише в позицията.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер.

Куленски опроверга обвиненията на прокуратурата и подчерта, че няма нарушение на разделението на властите.


ДАНС разследва шефа на КПКОНПИ


Бившият главен прокурор и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече е с отнет допуск до класифицирана информаци. Срещу него се води разследване от ДАНС, стана ясно вчера.

„Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия; всеки пък, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона“, заяви по Нова тв премиерът Кирил Петков.

По думите му данните са събирани „дълго време“, но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.
Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на премиера това „прави неговата работа в някаква степен невъзможна“.

„За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна“, коментира Петков.

Служители на ДАНС са чакали сутринта Цацаров на работното му място, за да му връчат документите за отнетия допуск. Премиерът изрази надежда, че намеренито на шефа на КПКОНПИ да подаде оставка и днешното отнемане на допуска не са свързани.

„Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, предават думите на Цацаров от комисията.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от зам.-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. „Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното мое намерение е повод за издаденото отнемане“, казва още Цацаров.

Делян Пеевски:
Питайте Гешев защо не обжалва присъдата на Иво Прокопиев
Проверете дали това е истина, което правят, коментира пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски в отговор на декларацията за оставка на Иван Гешев. Запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата на олигарха Иво Прокопиев, добави лаконично той.

Един от изброените мотиви, заради които се иска оставката на главния прокурор, е свързан със закона "Магнитски". В декларацията се посочва, че прокуратурата не е предприела необходимите действия, за да провери дали са налице данни за корупция на включените в списъка на „Магнитски“. В него фигурира и името на Делян Пеевски.

На свой ред депутатът каза, че тази тема е изчерпана за него и отказа да отговори на допълнителни въпроси като не даде отговор дали обвинител номер 1 трябва да напусне поста си.


Тома Биков: Съдебна реформа не се прави с декларация

Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти. Не сме видели такива от управляващата коалиция до момента. Коментира декларацията за оставка на Гешев и депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Биков обяви, че от парламентарната група са склонни да участват в разговори за съдебна реформа, ако те решават системни проблеми. По негови думи те се целят “да махнат едни хора и да сложат свои”. Едно от условията на ГЕРБ за подкрепа на техни бъдещи законопроекти е отстраняването на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи.

Той критикува и начина, по който е написана декларацията, като според него, нищо не се разбирало от нея.

По отношение на заявеното от Иван Гешев, че днешната декларация е кризисен пиар на правителството, депутатът от ГЕРБ заяви, че такъв им трябва, тъй като са потънали в проблеми, които продължават да не се решават.
И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи лаконичен коментар за искането за оставка на Гешев. Той посочи, че иска да види какви законодателни инициативи имат от мнозинството, а не кого искат да сменят.

Относно оставката на Сотир Цацаров експремиерът заяви: „От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ. КПКОНПИ е само в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит и в нито едно кметство на ДПС, БСП, нито на ДБ. От друга, най-добре веднага след тези обвинения Антикорупционната комисия да се събере незабавно в парламента и да изслуша Цацаров и ДАНС за тези обвинения, които има към него“.


Хамид Хамид: Нещата вървят на зле с това управление


"Доста странна декларация, преследва други цели, търсят кризисен пиар, за да бягат от злободневните проблеми - тежката енергийна, здравна и икономическа криза, бягат от решаване на тези въпроси. Както виждате в дневния ред цяла седмица няма законопроекти, а само изслушвания и декларации. Мисля, че нещата вървят на зле с това мнозинство". Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид пред "Монитор”.

Хамид посочи, че от парламентарната група на ДПС също подготвят сериозен пакет от законодателни предложения в Конституцията и по тях ще се търси подкрепа от другите политически сили. "Съдебната система трябва да бъде реформирана, ние сме наясно в каква посока. Вслушахме се в препоръките на европейските институции. Ще подготвим проект от промени в тази посока и ще ги внесем, но тези промени ще са за работата на цялата система, няма да се фокусираме върху желанията на някои партии и на някои лица, които са фиксирани върху определени персони.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.