Гешев отрече твърденията на Рашков за иззето разследване

Гешев отрече твърденията на Рашков за иззето разследване

Главният прокурор Иван Гешев отрече твърденията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ. „Нямам представа какво се случва с проверката, но не е това, което той казва. Има си наблюдаващи прокурори, въпросите са към Софийска градска прокуратура. Това, което й твърди, не е вярно“, каза обвинител №1.

В първият си коментар след приемането на закона, който върна Бюрото за защита в правосъдното министерство Гешев отново повтори, че това ще доведе до риск за живота на свидетели срещу мафията.

„Има риск за защита на свидетелите срещу мафията, посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да носи прокуратурата, отговорността от момента, в който влезе законът, е на изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието.

Аз съм свикнал от 1994 г., откогато работя, под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури, това не е новина за мен. Мога да посоча много примери как се унищожи следствието по времето на един министър-председател, иронията е само и само точно Бойко Рашков да не е директор на НСлС, в това има някаква историческа ирония и за да не се орежат правомощията му се унищожи Националното следствие и още не може да се възстанови от този период. Свикнал съм с това, не мога да го приема, но в такава държава живеем“, каза Гешев.

И допълни: „Тъжно ми за хората, че никой не го интересува за семействата, които ще имат проблеми. Охраната ми за мен не е проблем, след като държавата иска да има единственият главен прокурор, който не се охранява, за мен това не е тема. Аз не се притеснявам от нищо. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Наясно съм със себе си защо съм станал. Нямам проблем нито с психиката, нито с егото, така че тази тема прилича по-скоро на лично отношение, надявам се да не е. Тъжното е, прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев – надявам се това да не е така, защото това е много тъжно за върховенството на правото, за демократичните ценности и в крайна сметка за държавността в България. Като приемаш закон „за“ или „срещу“ конкретен човек, това едва ли кореспондира, с това което се очаква от страна-член на ЕС“.

Гешев коментира още, че преместването на Бюрото по защита стана със закон „приет на коляно, с бързане, с много неясноти“ и явно този закон заедно с бюджета е най-важният закон в държавата.

Той присъства на церемонията по откриването на паметник на американския президент Удроу Уилсън в София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.