Гешев нареди проверка на разследванията срещу хора с 2 дела

Гешев нареди проверка на разследванията срещу хора с 2 дела

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на административните ръководители на прокуратурите да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства и да повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела, съобщиха от държавното обвинение.

Окръжните и районните прокуратури трябва да извършват периодични тематични проверки, които да включват анализ на състоянието и динамиката на досъдебните производства срещу обвиняеми с две и повече дела и контрол за срочността на приключването им. Наблюдаващите прокурори трябва да осигурят приоритетно и бързо провеждане на разследванията срещу един и същ обвиняем, ако се налага и чрез формиране на екипи. Възложено е да бъдат взети адекватни на обществената опасност на престъпленията и на личността на обвиняемия мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда.

Наблюдаващите прокурори трябва да преценяват за всеки конкретен случай необходимостта от внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ или „домашен арест“, както и да указват на полицията провеждане на действия за противодействие на битовата престъпност. Ако бъдат констатирани нарушения на мярката за неотклонение и укриване от органите на досъдебното производство, наблюдаващите прокурори трябва да поискат замяна на наложената мярка с по-тежка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.