Гешев нареди на двама министри да проверяват мини и язовири

Гешев нареди на двама министри да проверяват мини и язовири

Върховната административна прокуратура възложи на министрите на енергетиката и на околната и среда и водите извършването на проверка за спазването на правните норми по опазване на околната среда в минната индустрия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Разпореждането е по повод "самосезиране на главния прокурор Иван Гешев във връзка с информация за попаднал цианид във водите на реките Юговска и Чепеларска". Заради замърсяването на реката бяха задържани управителят на дружеството "Лъки Инвест" и отговорникът за хвостохранилището на фирмата.

Двете министерства ще проверяват всички мини, рудници, хвостохранилища, насипища и язовирни стени, които са длъжни да спазват съответните изисквания. Стените на язовирите бяха проверявани и преди година от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по разпореждане на икономическия министър Емил Караниколов. Освен това ведомствата трябва да установят дали изискуемото оборудване в изброените обекти е налично, съобразно специалните правни норми и издадените административни актове. И на последно място министрите ще проверяват "фактическото съблюдаване на въведените правила с цел недопускане на увреждане на компоненти на околната среда".

"Получените резултати от проверката следва да се синтезират, като се отразят направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, като се посочат изрично и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури", пише в съобщението на държавното обвинение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.