Прокуратурата ще предложи до месец промени в НК и НПК, НС прие отчета й (ОБНОВЕНА)

Прокуратурата ще предложи до месец промени в НК и НПК, НС прие отчета й (ОБНОВЕНА)

10-15% от наказателните производства за година - срещу шофьори, каращи дрогирани или пили

Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно предложение до Народното събрание.

 

Това обяви току що пред депутатите в пленарна зала главният прокурор Иван Гешев в рамките на представянето на годишния отчет на държавното обвинение. Той беше приет от депутатите със 120 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се".

По време на изказването си пред депутатите Гешев подчерта, че стандартът на доказване на бъгарския наказателен процес е най-високият в целия ЕС. Ако в България се изисква една единица доказателства, за повечето страни процентът е 0,1%. Той даде за пример обвинителен акт за пране на английски съд, който е бил две страници. Българският обвинителен акт за пране на пари щеше да е минимум оттук до Съдебната палата, посочи обвинител №1, като посочи, че с този пример онагледява проблема.

Очаква се промените, които прокуратурата ще предложи като наложителни в анализа си, да засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на следователите, на военните прокуратури с евентуално разширяване на материалната им компетентност, а също реквизитите на обвинителния акт.

Обсъждане на отпадане на наказателната отговорност или редукция на тази отговорност за провокация към подкуп също ще е сред дискутираните теми.

Работим активно по приватизационния процес и по-конкретно по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС, каза още Гешев.

Той даде и фрапиращи данни за наказателните производства, водени срещу шофьори, седнали зад волата след употреба на наркотици. Докато преди години те са били 50-60 на година, в момента са 5000 до 6000. "Сумирани с тези след употреба на алкохол, отиваме на между 10 до 15% от наказателните производства за година.Това е процентът на разкритите престъпления. Какъв е делът на реално извършените и неразкрити, едва ли някой може да ми отговори, но подозирам, че разликата е съществена", обясни Гешев. Той обясни, че вероятно ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата.

Очаквайте подробности!

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.