Гешев: Мястото на крадците  от приватизацията е в затвора (ОБЗОР)

Гешев: Мястото на крадците от приватизацията е в затвора (ОБЗОР)

*Няма да допусна прокуратурата да бъде замесвана в дребни политически игрички, категоричен е той
*Управляващите заговориха за промяна на конституцията заради давността

Мястото на крадците, облагодетелствали се от криминалната приватизация по времето на Иван Костов, е в затвора. Това заяви в понеделник главният прокурор Иван Гешев, само ден след като бащата на валутния борд у нас – Стив Ханке, разкри, че е уличил Командира в корупция. Професорът по икономика заяви, че това е станало преди повече от 20 години, като тогава е предал цялата документация на президента Петър Стоянов, който обаче се обадил на Костов, за да го предупреди за разкритието по казуса.

„И тези крадци, защото това са крадци, не знам дали чухте вчера и професор Ханке какво каза, да ходят там, където им е мястото, да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора", заяви пред журналисти главният прокурор. По думите му политическата подкрепа за работата на прокуратурата ще се проличи в това дали ще се захванат с промени в законодателството, които да позволят да се въздаде справедливост за криминалната приватизация у нас.

„Политиците, след като ни подкрепят,

 да направят необходимите изменения,

ако трябва и в конституцията

 за да има справедливост. Относно въпроса с наказателната отговорност, трябва да си поемат отговорност и политиците, те трябва да предприемат необходимите законодателни изменения. След като политическите партии казват, че подкрепят Гешев... Аз не искам политическите партии да подкрепят Гешев. Искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост. Така че да си заработят парите, защото те са избрани от българските граждани да ги представляват…“, отбеляза Гешев и добави: "Няма да допуснем да бъдем замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие и те вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо, за което са ги избирали българските граждани...Знаем, че срещу нас се обединяват бизнеси, политици или откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерения да дадем на българските граждани това, което очакват. Ред е и на политиците да им дадат това, за което са ги избрали“, отбеляза Гешев. Той даде и пример с изяви на публични личности, които възприема като намеса.

"Миналата седмица

 всички дават акъл

на прокуратурата

Президентът Радев накъде да гледа прокуратурата, премиерът Борисов кой да бъде размазан... Разни бизнесмени - Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл. Разни социално слаби консултанти като Ковачки - и те дават акъл. Каракачанов и Нинова също се упражняват с прокуратурата. Вместо да си правят вятър с устата, да си свършат работата, за която са избрани. Прокуратурата много добре знае какво трябва да свърши и срещу кого се изправя. Нямаме нужда да бъдем съветвани", допълни Гешев.

Междувременно пък управляващите заговориха за промени в конституцията във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия приватизационен процес у нас. Това стана ясно от думите на председателя и зам.-председателя на правната комисия в Народното събрания Анна Александрова и Христиан Митев, цитирани от „Правен свят“.

В изявления пред медиите двамата народни представители посочиха, че

 приветстват инициативата

на главния прокурор

 най-малкото, за да излязат наяве имената, на онези властимащи от прехода, които са извършили сериозни престъпления, свързани с приватизационния процес. Александрова и Митев обаче не се ангажираха с категорична подкрепа към законопроекта за изменения в Наказателния кодекс (НК), внесен от "Атака" миналата седмица, в който се предвижда отпадане на давностните срокове за престъпления, свързани с приватизацията и концесиите.

Костов изпълзя, за да се оправдава

Ден след интервюто на Стив Ханке пред bTV, което проби мейнстрийма на олигарсите, Иван Костов изпълзя в сайта на фармацевтичния бос Огнян Донев, за да се оправдава.

Пред Club Z бащата на криминалната приватизация у нас се направи на ударен за престъпленията, в които бе уличен. Той се опита да прехвърли топката към прокуратурата, която по негово време разследвала стотици сделки, „но нищо не излязло“. Командира дори обяснява, че Ханке го уличил в корупция, защото му бил сърдит, защото публично бил разкрил, че не той е „бащата на валутния борд у нас“.

Всъщност обаче разказът на Ханке, който бе и един от първите финансисти, които съобщиха, че има сериозен проблем с фалираната банка от подставения от Командира банкер Цветан Василев, потвърждава стотиците журналистически разследвания, които уличават Костов и придворните му олигарси в чудовищна корупция и ограбване на държавата.

При управлението на Костов беше извършена престъпната приватизация на държавните предприятия, с която той влезе в историята като Командира на тъмния преход и завинаги сложи кръст на бъдещето на България. Фабрики и заводи с активи за 20-30 млрд. лева буквално бяха разпродадени на безценица, като в хазната влязоха само 2 млрд. лева свежи пари. Костов инсталира Цветан Василев за банкер в КТБ, а Сашо Дончев - за посредник на газовото кранче.

Разградският бос Иво Прокопиев взе единственото на Балканите предприятие за добив на каолинова суровина и кварцов пясък за строителството – „Каолин“ АД, срещу 6,4 млн. лева – 10% платени в брой, а останалите 90% - в компенсаторни бонове, чиято цена беше между 7 и 11 ст. за лев. Преди това стана и горд собственик на най-големия винзавод у нас „Дамяница“ срещу $300 000 живи пари. От тях приватизаторите платиха само $60 000, при положение че в складовете имаше продукция от 2,4 млн. бутилки на стойност 4 млн. долара.

Огнян Донев пък започна първото си полувреме за придобиване на „Софарма“. Днес Прокопиев и Донев също се оказаха на подсъдимата скамейка. Прокопиев - за аферата с продажбата на миноритарния държавен дял в ЕVN, Донев – за укриване на 62 млн. данъци, като делото му отива на апелативен съд, след като първата инстанция – СГС, го пожали. Прокопиев е обвинен за пране на пари покрай „Каолин“, като КПКОНПИ запорира негови и на съпругата му дружествени дялове за 200 млн. лева.

Разследват съдия за корупция по сигнал на кмет

Прокуратурата проверява извършено корупционно престъпление от съдия. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, след като Иван Гешев проведе среща с кметове на над 20 кметства.

„По време на срещата бяха обсъдени корупционни практики в местната власт. Бяха депозирани и данни за извършени корупционни престъпления в местната власт и такива в съдебната система“, уточни Милева. Тя каза, че към момента няма да разкрие повече данни за съдията, който ще бъде разследван, тъй като очакват сигнала срещу него да постъпи официално.

Кметът на Калофер Румен Стоянов разкри, че преди 7-8 месеца е подал сигнали за корупция, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от властите не е реагирала все още на тях. Според него това е знак, че има проблем в тези институции и е налична корупционна сделка и тя е на много високо ниво.

"Аз лично подадох сигнал за мемориалния комплекс. Изхарчиха се едни пари и нищо не стана. Запознах го с доклад, който съм внесъл преди 7-8 месеца, който съм внесъл в главна прокуратура, специализирана прокуратура, Министерството на правосъдието, Министерски съвет, президентство, но от никъде нямам никакъв отговор. Там става дума за откраднати 101 300 лв. От 300 000 лв., които бяха отпуснати целево за ремонт на мемориалния комплекс "Христо Ботев", ни дадоха 101 300 лв.“, уточни Стоянов естеството на един от сигналите си. Кметът уточни, че е запознал главния прокурор Иван Гешев с два свои доклада, а от своя страна Гешев е поел ангажимент да им съдейства с каквото може.

"Много от моите колеги му казаха, че искат видеонаблюдение и той обеща да говори с вътрешния министър Младен Маринов и от там да могат да съдействат с полиция. Където могат общините да отделят средства, за да се направи. Пое ангажимент за законодателна инициатива, тъй като колегите поставиха въпрос, че в по-малкото населени места се водят, че живеят по 400 души, а същевременно са 600, което означава, че 200 души не са регистрирани. Той няма право на законодателна инициатива, но по линия на добрия тон ще съдейства за такава", заяви още Стоянов. Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев пък обяви, че в събота излизат на протест, защото той и съгражданите му искат кметството да разполага със собствен бюджет.

"Следващата събота ще организираме протест в подкрепа на решенията на общото събрание на селото, които бяха взети на 7.12.2019 г. Едно от тях е селото да има самостоятелен бюджет. Сега ние нямаме нищо. Аз трябва да ходя да се моля за една химикалка на кмета на Шумен", посочи той. Според него кметът на Шумен не е изпълнил закона и не се е съобразил с решението на жителите на Мадара.

"Той не предприе никакви действия. Срокът за обжалване на решението и законността на решението изтече и той нищо не направи. Той е решил, че събранието е било незаконно и не се интересува дали има закон. Според мен той си мисли, че той е законът", заяви Неделчев и поясни, че тези искания не са били поставяни пред централната власт. Кметският наместник на плевенското село Къшин Пламен Петков посочи, че от 2 години се опитва да си върне един имот, който е бивше игрище на децата и местните хора.

"По един или друг начин той е даден на един магистрат. Боря се с всички сили и средства. Написал съм сигнали до КПКОНПИ, до Специализираната прокуратура. От едното място казват, че няма нарушение, връщат го обратно. В момента се намира в Софийска градска прокуратура", обясни той и добави, че е споделил проблема си с главния прокурор и очаква решение на

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.