0

Г оляма част от атаките срещу сървърите на немските държавни институции се извършва от руски хакери, смятат министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и шефът на Федералното ведомство по информационна безопасност (BSI) Арне Шьонбом.

Голяма част от атаките срещу сървърите на немските държавни институции се извършва от руски хакери, смятат министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и шефът на Федералното ведомство по информационна безопасност (BSI) Арне Шьонбом.

По думите на Зеехофер, цитиран от в. „Велт”, съществува голяма вероятност атаките да се извършват от руското ГРУ, но фактите, благодарение на които е стигнато до тези изводи, не могат да бъдат обнародвани.

Според Шьонбом неправилно е да се заявява за всеки опит за нападение, но пример за това е атаката срещу министерството на външните работи на Германия в края на  миналата година, като при това шефът на BSI смята въпросните атаки за неуспешни, защото количеството откраднати документи е незначително, а тези документи също така не са били с висока степен на секретност.

Според годишния доклад на BSI за състоянието на киберсигурността през последните месеци заплахата е станала по многостранна и динамична. Според статистиката в момента в киберпространството циркулират над 800 милиона вредоносни програми, като преди година те са били с 200 милиона по-малко, а всеки ден те се увеличават с по 390 000 нови.

Зеехофер е потвърдил, че зад част от хакерските атаки стои руското военно разузнаване – ГРУ.

Зеехофер възнамерява да разшири дейността BSI (става дума за подобряване на техническите възможности на службата, а броят на служителите ще бъде увеличен от 800 до 1300), полицията, криминалната служба и др.