Германски професор ще сложи наведнъж до 12 стента на българин. Световноизвестният германски неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и председателят на Българското дружество по интервенционална рентгенология доц. Станимир Сираков ще оперират утре в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" двама пациенти – 54-годишен мъж и 61-годишна жена, съобщиха от болницата.

Двамата пациенти са с гигантски мозъчни аневризми, които крият огромен риск за живота им - както, ако не бъдат оперирани, така и по време на самата интервенция.

Първият пациент отишъл в болницата преди малко повече от година, след като страдал дълго време от нетипично главоболие. Ядрено-магнитният резонанс показал, че има огромна фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд). Доц. Сираков му обяснил, че ако заболяването му не бъде третирано, има


60% опасност от фатален изход


до края на годината, а ако бъде третирано - има 30% риск мъжът да почине по време на манипулацията или веднага след това. Решено било да се чака, докато операцията стане неизбежна. В последния месец състоянието на пациента се влошило толкова, че бил с нарушена походка и имал проблем с приема на вода и храна.

61-годишната жена също стига до страшната диагноза, след като дълго била с непрестанно главоболие. Потърсила помощ обаче след епилептичен припадък. Изследванията при нея установили гигантска аневризма на средната мозъчна артерия, която е в състояние на спешност, защото има известно кръвонатичане около нея - сигурен признак, че предстои голям кръвоизлив, който за жената ще бъде фатален.

И двете аневризми са изключително редки и сложни за третиране. Те ще бъдат

обработени през артерия на крака

Чрез специални катетри, под рентгенов контрол се разширяват стесненията на съдовете и в тях се поставя стентът, който представлява миниатюрна метална тръбичка. При първия пациент методът, който ще бъде използван, е особено сложен поради огромния размер на аневризмата. Ако стандартно големите аневризми се третират с един стент, тук проф. Хенкес и доц. Сираков планират да сложат между 10 и 12 броя. Целта е да бъдат поставени така, че да се застъпват една друга и

на практика да се изгради нов съд


в центъра на фузиформената аневризма и съответно пациентът да бъде извън опасност за живота.

От УМБАЛ "Св. Иван Рилски" са поискали финансиране от НЗОК в размер на 150 000 лв., което ще покрие три от скъпите медицински изделия за първия пациент. Останалите разходи, както и хонорарът на проф. Хенкес се поемат от производителя на въпросните изделия. Сумата, която трябваше да бъде платена от здравната каса за лечението на тези пациенти в чужбина, щеше да надхвърли 500 000 лв., при това само за единия, обясниха от "Св. Иван Рилски". От там добавиха, че двете интервенции ще се предават на живо, в реално време, в аулата на болницата.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Светослав Костов до седмица ще заведе дело да се върне на поста

СЕМ прекрати мандата на шефа на БНР (ОБЗОР)

Светослав Костов до седмица ще заведе дело да се върне на поста

Мандатът на генералния директор на Българското национално радио - Светослав Костов беше прекратен предсрочно.

Подредиха постоянни изложби за прославени летци

Постоянна изложба в памет на първия боен полет в света, осъществен преди 107 години /на 16 октомври 2012 г. над Одрин /от пилота поручик Радул Милков /1883-1962/ с наблюдател Продан Таракчиев /1885-1957/ беше открита в ямболския Музей на бойната слава.

Мъже се къпят в едно от Седемте рилски езера

Ново нарушение в "Национален парк Рила". Потребител на социалната мрежа Facebook е публикувал кадри, на които се виждат няколко души да плуват във води на езерото „Сълзата“, което е част от Седемте рилски езера.