Германски клиники плащат до 15 000 евро на посредници за медицински служители

Германски клиники плащат до 15 000 евро на посредници за медицински служители

Изпращането на медицински служители в Германия през последните години се превърна в бизнес на стойност милиони евро годишно, като някои посредници вербуват хора в Сърбия по непозволен начин, потвърждава разследване на германската разследваща мрежа Коректив, съобщава Танюг.

 

Посочва се, че сръбски инспектори през последните години глобяват последници, които без разрешение вербуват и изпращат медицински персонал в Германия. Тази мрежа е имала достъп до документи, които потвърждават, че нелоялните посредници в Сърбия се наказват с глоби от 500 до 1400 евро.

Огромната нужда в Германия от болнични служители и санитари, където в момента има 40 000 вакантни места в германски болници и домове за възрастни хора, създаде цяла мрежа от посредници, някои от които, в търсене на лесна печалба, не спазват правилата, пише Коректив след проучването, в което са участвали журналисти от пет страни.

По тази тема първи писаха немски журналисти в края на 2019 г. Според информациите тогава германски клиники и старчески домове били готови да платят до 15 000 евро на посредници, които доведат санитар от Сърбия.

Това е почти търговия с хора, заяви тогава посредник от легална агенция за практиките на свои колеги, които обещават на медицинските служители какво ли не, а после ги оставят без нищо след като съберат печалбата си.

Разследването на Коректив потвърждава това голямо търсене, което се запазва по време на пандемията. Посочва се, че пазарът на посредниците в Германия е за около 100 милиона евро годишно.

Освен от Балканите, медицински персонал се докарва по подобен начин от Мексико и Филипините.

Коректив описва много случаи, в които сръбски инспектори са внедрени сред медицински служители, когато някой последник или агенция организира среща, на която се вербуват медицински служители. Такива срещи обикновено се организират в белградски хотели или кафенетя и то не тайно, преди това се съобщава за тях в социалните мрежи.

Един посредник признал, че вербува хора в болниците. Той казал, че има няколко медицински сестри, които му намират клиенти. Например една сестра ми се обажда и казва, че има три сестри, които биха заминали за Германия. Ако това успее, плащам по 300 евро за човек, казва посредникът.

След публикуването на разкритията Сърбия бързо обяви прекратяване на програмата Triple Win между сръбската и германската агенция по заетостта.

Всеки десети медицински работник, който е заминал от Сърбия и е отишъл в Германия, е заминал чрез тази официална програма.

Искаме да задържим хората тук и смятахме, че не е редно по такъв начин да подтикваме заминаванията, заяви през февруари Зоран Джорджевич, сръбски министър на труда по това време. Проектът бе официално прекратен през юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.