Германия забранява на кланиците да наемат българи с посредници

Германия забранява на кланиците да наемат българи с посредници

Нови правила на пазара на труда в Германия, които ще засегнат и българите. Правителството в Берлин представи законопроект, който забранява на големите месопреработвателни фирми да наемат чрез подизпълнители и трудови посредници работна ръка от Източна Европа.

Повод за предложението станаха зачестилите по време на пандемията случаи на масови зарази в кланици и ферми, в които работят предимно българи и румънци.

От първи януари догодина германските месопреработвателни компании няма да могат да наемат чрез подизпълнители и посредници временна работна ръка в България, Румъния и други източноевропейски държави.

Министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че експлоатацията в този бранш е срамна за Германия. Пандемията от коронавирус става повод за критики към мизерните условия, в които българите и другите източноевропейци живеят.

Хубертус Хайл, министър на труда на Германия: Още преди пандемията ситуацията беше катастрофална, но сега вече се превърна в заплаха за здравето на хората.

Повечето големи кланици в Германия работят с подизпълнители в Източна Европа, които им осигуряват евтина временна работна ръка. По този начин германските компании прехвърлят върху подизпълнителите отговорността за условията на труд и настаняване на работниците. Често те работят по 16 часа на ден, без почивка и получават минимално възнаграждение.

През последните седмици кланици и ферми в цяла Германия, в които работят българи и други източноевропейци, станаха основните огнища на COVID-19.

Ако законопроектът бъде одобрен от германския Бундестаг, от догодина големите месопреработватели компании в Германия ще трябва директно или чрез свои дъщерни фирми да наемат работната си ръка.

Държавата ще контролира много строго и условията на живот, при които хората биват настанявани. Глобите за фирмите, които нарушават закона ще бъдат до 30 000 евро.

От месопреработвателната индустрия вече се заканиха да внесат жалба в Конституционния съд, ако законът влезе в сила. Според тях без работна ръка от България и Румъния цената на месото за крайните потребители в Германия ще се увеличи с между 10 и 20%.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.