Германия твърда: Обвързва новият евробюджет със спазване на законите

Германия твърда: Обвързва новият евробюджет със спазване на законите

Германското председателство на Съвета на ЕС изрази днес пред Европейския парламент твърда решимост до края на годината на почти всички заседания на европейските министри да поставя въпроса с върховенството на закона.

От името на председателството Михаел Рот заяви, че страната му подкрепя обвързването на отпускането на средства от бюджета на ЕС със състоянието на демокрацията в държавите от Общността. По неговите думи целта е да бъдат въведени еднакви правила за всички и всяка страна да бъде проверявана.
Основателите на ЕС никога не са допускали, че върховенството на закона може да бъде поставено под въпрос. ЕС на първо място е общност на споделени ценности. Не става дума само за пари, посочи Рот. Той съобщи, че засега между европейските правителства няма единодушие за обвързването на бюджетните разходи и състоянието на законността, нито за процедурата за гласуване на новите правила.
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че Европейската комисия ще предложи гласуването в Съвета на ЕС по този въпрос да се извърши с обратно квалифицирано мнозинство. Това означава, че за да бъде отхвърлено предложението средства да се получават от страните, които нямат постоянни проблеми със законността, ще бъдат необходими гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от европейското население.
Спазването на върховенството на закона е условие за правилно управление на бюджета. Ако има постоянна заплаха за върховенството на закона, предлагаме ЕС да има право да спре или ограничи отпусканите средства, поясни той. Рейндерс уточни, че решения в тази посока ще подлежат на проверка от Съда на ЕС.
Засега няма начин за защита на европейския бюджет при заплахи за върховенството на закона. Запълването на тази празнота е по-важно отвсякога, посочи еврокомисарят.
По-рано ЕК съобщи, че първите доклади за състоянието на законността във всяка от страните от ЕС ще бъдат представени през септември. Днес комисията добави, че докладите ще разглеждат и въпроса за състоянието на медиите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.