Германското правителство планира да изгради поне два терминала за втечнен природен газ, съобщи днес министърът на икономиката Петер Алтмайер на среща с представители на американската администрация, предаде ДПА.

Виждам възможности на поне две места, където можем бързо да приложим (плановете) на практика, каза Алтмайер на среща с представители на Вашингтон, сред които бе и заместник-министърът на енергетиката Дан Бруйет. Досега правителството е обявило държавно финансиране само за един терминал за втечнен природен газ.

САЩ притискат Европа да купува повече американски втечнен природен газ и това бе разменната монета в търговските преговори между Вашингтон и Брюксел.

ЕС предложи да улесни САЩ да изнася втечнен природен газ, а Вашингтон се въздържа да изпълни заплахата за налагане на по-високи вносни мита за вноса на автомобили.

Берлин планира също така да внесе изменения в икономическото си законодателство, за да бъдат създадени рамкови условия за разширяване на инфраструктурата за прием на втечнен природен газ. Това се посочва в документ, публикуван днес от министерството на икономиката.

Планира се в бъдеще операторите на магистрални тръбопроводи да бъдат задължени да създават необходимата инфраструктура, съединена с терминали за втечнен природен газ, за да може той да се пуска по газопроводите.

САЩ приветстват готовността на германското правителство да построи терминалите и според тях това ще позволи да не се допуска "стратегическа уязвимост" на Германия от доставките на руски енергийни суровини. Това заяви днес Бруйет на инвестиционна конференция в Берлин.

За възможността за санкции срещу участници в проекта "Северен поток-2" той посочи, че такива действия за в компетенциите на министерството на финансите на САЩ. Бруйет заяви също, че "САЩ са въодушевени" от компромиса, постигнат за изменението на газовата директива на ЕС. В края на миналата седмица Берлин и Париж предложиха компромисен вариант за изменение на разпоредбата, която оставя на Германия широки възможности за изпълнение на проекта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Работодатели сезираха КЗК за свързани дружества на Ковачки

Свързани фирми помпат цената на тока на едро (ТЕМАТА)

Работодатели сезираха КЗК за свързани дружества на Ковачки

Свързани фирми помпат цената на тока на едро. За това предупредиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и поискаха да се разследва действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия. Бизнесът счита, че въпросните дружества с поведението си по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство.

ЗОРА получи Сертификат за инвестиция клас „А”

На 17 юли 2019 година Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи 4 сертификата клас „А” за инвестиции издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Стойността на проектите е близо 42 млн. лв., като те ще разкрият 158 нови работни места. Проектите са предимно в секторите производство, аутомотив, ИТ, складиране и съхранение на товари и др.