Шуменският окръжен съд е осъдил „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ да изплати почти 1 милион лева на германската компания „КМГ холдинг“ ГБМХ по частичен иск, заведен от компанията срещу водния оператор по т. н. договори с гарантиран резултат от 2012 и 2013 година.

Присъдената сума е 973 976.21 лева, но с разноските по делото парите, присъдени на първа инстанция стават 1.05 милиона. И двете страни имат срок от две седмици, след връчване на решението да го обжалват пред Апелативния съд във Варна. Управителят на „ВиК Шумен“ инж. Красимир Марков беше категоричен, че дружеството ще търси решение в своя полза на втора инстанция.


„При всички случаи ще бъде обжалвано това решение, тъй като е ясно, че сумите, които се дължат са на база договор, който се опитваме да прецизираме. Ще прецизираме тактиката и поведението си за следваща инстанция едва след като разполагаме официално със съдебното решение.“,

каза за „Агенция Монитор“ инж. Марков.

Казусът с договорите с гарантиран резултат получи публичност през май т. г., когато строителният министър Николай Нанков обяви в парламента, че договорите са дадени на прокуратурата. Сагата започна през 2012 година покрай решение за рехабилитация на водопроводи, взето от тогавашния шеф на „ВиК – Шумен“ инж. Мариан Ганчев. Водният оператор сключил два договора с гарантиран резултат и с финансиране от японската банка. Първият е от 8 октомври 2012 г., а вторият – от 8 януари 2013 г. Първоначално е била обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 3 млн. лв., за която документация са закупили девет дружества, но процедурата е прекратена поради липса на оферти. Новата е с договаряне без обявление и постъпва само една оферта от обединение „СМ СЕКИСУИ Европа“, което е избрано впоследствие и за изпълнител. Водещ партньор в обединението е била „Строителна механизация“ АД Казанлък. След стартиране на дейността се е стигнало до подписване на втори договор с обща стойност от 5 млн. 57 хил. лв. без ДДС, който заменя първия.

Обектът е изпълняван на два етапа. Първият етап за обследване, изработване на проекти и извършване на СМР е бил завършен. Той е включвал и осигуряване на финансирането на цялата дейност от страна на изпълнителя. По този план се предвиждали 84 равни месечни погасителни вноски в размер на 60 хил. лв. без ДДС.  Станало обаче ясно,  че разписаните в договора критерии не са коректно заложени и в процеса на експлоатация разчетената икономия съществено се разминавала от отчетения фактически резултат в дружеството.

Заради непостигането на проектните параметри"ВиК Шумен" спряло спряло разплащането към "СМ СЕКИСУИ Европа". От немската компания участник в обединението "КМГ Холдинг" (по онова време под името „Секисуи СПР Европа“) завели частичен съдебен иск срещу „ВиК – Шумен“ за 993 хиляди лева. Сред основните съображения на съда да признае иска въпреки оспорения от „ВиК Шумен“ обем и вид на извършените строителни дейности е фактът, че по договор е заложен положителен ефект  в рамките на 7-годишен период, който още не е изтекъл.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии по водопровода в Шумен

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии са възникнали по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича" към Шумен, а водоснабдяването на града виси отново на косъм, след като вода нямаше от сряда вечерта до събота сутринта. Две от най-тежките нови повреди се намират в 100-метров тунел на 8 и на 40 метра от входа. Екипи на ВиК - Шумен ще се опитат да ги отстранят докато системата е под налягане без да спират водата към областния център.

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир

Водата в Шумен спря предсрочно заради скъсана тръба

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича"

С 28 часа преди планираното спря водата в Шумен, а причина стана внезапно скъсана тръба на главния довеждащ водопровод в свлачищен район в местостта "Сусурлука" южно от града. Тъй като течът беше обилен, започна изпразване на системата и ръководството на ВиК взело решение да премине към предсрочно осъществяване на планираните ремонти на ок. 20 водни аварии.

Поне 48 часа без вода в Шумен, екипи ще отстраняват едновременно 20 аварии

Пуснаха на промоция за 100 лева вода в Шумен и Търговище

Поне 48 часа без вода в Шумен, екипи ще отстраняват едновременно 20 аварии

Голяма търговска верига обяви специална промоция за доставка на вода в дните, когато Шумен и Търговище ще останат без вода в края на седмицата. Водата в двата града спира за планово отстраняване на аварии в полунощ срещу петък и се очаква крановете да останат сухи минимум 48 часа.