0

Ж ителите на германския граничен град Лаутербах обичат да отскачат до съседния Карлин във Франция за ежедневните си кроасани и въпреки границата беше затворена, за да се забави разпространението на коронавируса, мнозина прибягват до хитрости, за да се снабдят със своите лакомства. Това предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Жителите на германския граничен град Лаутербах обичат да отскачат до съседния Карлин във Франция за ежедневните си кроасани и въпреки границата беше затворена, за да се забави разпространението на коронавируса, мнозина прибягват до хитрости, за да се снабдят със своите лакомства. Това предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Но собственичката на пекарна Мириам Янсем-Боуалит изминава допълнителните няколко метра до границата - за да е сигурна, че нейните германски клиенти все още могат да получат ежедневната си франзела.

Гладните клиенти могат да правят по телефона своите поръчки и Янсен-Боуалит ги посреща на граничния пункт на улицата пред магазина си с прясно изпечените деликатеси.

„Имаше много немци, които идваха тук да купуват франзели, багети, кроасани“, каза тя. „Те вече не смеят да дойдат, защото има проверки. Така че сега мога да донеса хляба до тях... отвъд бариерата.“

52-годишният Хартмут Фей е един от щастливите ѝ клиенти.

„Това е традиция. Ние купуваме нашите багети и хляб тук във Франция от десетилетия“, каза той. Фей дори публикува видео в социалните медии, на което показва, че издърпва багетите си с въдица.

Риболовното снаряжение не е задължително, но при постоянен поток от клиенти на бариерата, изглежда Фей не е единственият въдичар.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.