България получава в пъти повече от ЕС и от това сътрудничедство, не само в парични постъпления, но и в подкрепа във всеки един аспект от функционирането на държавата. Това заяви шефката на външната комисия от ГЕРБ Джема Грозданова по повод Деня на Европа – 9 май, в декларация от името на парламентарната група.

По думите й България винаги е принадлежала към европейската цивилизация, но това и място не следва да се приема за даденост. И припомни писмото на Христо Ботев от кораба „Радецки“, което завършва с призива „Да живее Християнска Европа!“. След години пък българите отново зели своето място на пълноправни европейци, като през 1992 г. сме станали членове в Съвета на Европа, през 2004 г. - в НАТО, а 2007 г. в ЕС. „Така най-сетне сбъднахме мечтата на нашите възрожденци. Нещо повече, не само декларирахме, но и предприехме категорични действия, за да могат и страните от Западните Балкани да заемат полагащите им се места в европейското семейство“, каза Грозданова. Тя напомни, че ГЕРБ от създаването си последователно изразявала подкрепа за европейско единство. „Убедено поддържаме тази политика и днес, като подчертаваме, че България получава в пъти повече от това сътрудничество.“, каза Грозданова и поясни, че от ГЕРБ са загрижени от продължаващото кризисно състояние на ЕС, раздиран от вътрешни конфликти и противоречия, както и от външни заплахи и предизвикателства. По думите й България следва да поддържа визията за единна Европа, базирана върху християнското ни културно наследство и традиционните семейни ценности, като стълб на обществото.

„Ние не подкрепяме налагането на интересите на „големите“ над „малките“, на „старите“ над „новите“ страни-членки.

Дошло е времето да се обединим около разбирането, че за Европа съществуват граници при вземането на общи решения“, смятат от ГЕРБ. Според тях общите решения трябва да са съобразени с необходимостта на страните-членки да защитават приоритетно интересите на гражданите, но същевременно като се прилагат еднакви правила за всички. Относно бъдещите реформи на ЕС от ГЕРБ се надяват националните държави да поемат по-голяма отговорност при вземането на решения, въвличайки в този процес гражданското обществото. „Денят на Европа е празник на нашето минало, настояще и бъдеще“, заключи Грозданова.

На свой ред с декларация за 9 май излезе и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, които освен Деня на Европа, честити и Деня на победата.

„Ние от „Воля“ не делим тези два празника и сме против такова разделение.

Русия е загубила над 50 милиона души и не може заради някаква криворазбрана съвременна политика да се омаловажават толкова човешки жертви и ролята на Съветския съюз във Втората световна война.“, каза Марешки. И добави: „Поклон пред паметта на тези хора, срам за стария политически елит на Европа, че се опитва да раздели европейските държави точно в такъв момент“. Той призова да бъдем единни и обединени и да дадем всичко от себе си за просперитета на България, на Европа.

В началото на заседанието шефката на НС Цвета Караянчева пък призива да се съхрани идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство и да я запазим жизнена и действена. „Честит Ден на Европа. Европа на свободата, Европа на споделените демократични ценности, Европа на общото бъдеще, Европа, към която винаги са гледали и с която винаги са се равнявали строителите на съвременна България още от първите крачки на страната ни след Освобождението“, отбеляза Караянчева. По думите и трябва да заявим своята решимост да продължим да работим за изграждането на Европа като общност на мир и свобода, демокрация и върховенство на закона, взаимно уважение и споделена отговорност, благоденствие, сигурност, толерантност и солидарност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двама със забрана да влизат у нас за шпионаж срещу България

През 2018 г. ДАНС е наложила забрана на двама чужденци да влизат в страната за 10 г. заради данни, че са съпричастни към чужди спецслужби и за дейност насочена към България. Това се посочва в доклада за работата на ДАНС за миналата година, който в четвъртък бе одобрен от НС, наред с тези на ДАР и Служба „Военна информация“.

Човек на Командира дръпнал шалтера на БНР

Кадър на бившия премиер и ментор на сенчестите кръгове у нас Иван Костов е дръпнал шалтера на БНР. Това разкри „Блиц“, като се позовава на дългогодишен служител на националното радио, който и преди е ставал свидетел на това как настоящият шеф на дирекция „Техника“ в БНР Пламен Костов е спирал излъчването на програмата.

Прокопиев & Co продали акциите на ЕВН с 25% по-евтино

Миноритарният пакет акции на държавата в ЕВН е бил продаден с 25% по-евтино от прогнозната им стойност. Това става ясно от тройна комплексна съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, която бе представена в спецсъда по делото за продажбата на 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена.