0

*Фандъкова отнесе Манолова с 6% разлика

*БСП с победа в три и още една на кантар

*Борисов чисти „местни деребеи“, обновява партията след анализ

*Фандъкова отнесе Манолова с 6% разлика

*БСП с победа в три и още една на кантар

*Борисов чисти „местни деребеи“, обновява партията след анализ

Победа в 60% от областните градове удържа ГЕРБ след втория тур на местни избори 2019 г. След като още на първи тур спечели изборите в 8 от всички 27 областни градове, на вчерашния балотаж управляващата партия взе още 9. Така оглавяваната от Бойко Борисов партия ще има кметове в поне 17 от областните центрове. Сред тях и София, където столичният кмет Йорданка Фандъкова спечели четвърти поред мандат и надви с 6% преднина опонентката си – бившия омбудсман Мая Манолова.

В същото време обаче ГЕРБ губи със сигурност кметските надпревари в 5 от големите населени места, в които досега имаше градоначалници – Русе, Благоевград, Ямбол, Видин и Разград,

а шеста е на кантар – Перник

В Града на миньорите настоящият кмет от ГЕРБ Вяра Церовска беше на балотаж с кандидата на БСП Станислав Владимиров, като според екзитполовете номинацията на Столетницата води в състезанието. Разликата обаче е в рамките на статистическата грешка – между 500 и 1000 гласа и до редакционното приключване на броя победителят все още не беше сигурен.

Въпреки това БСП, която на предишните местни избори през 2015 г. така и не успя да спечели кметско място в нито един от областните градове, на този вот със сигурност излъчва градоначалници в поне три от тях. В Русе това ще е настоящият соцдепутат Пенчо Милков, който удържа победа над кандидата на ГЕРБ Диана Иванова. В Благоевград подкрепеният от тях Румен Томов измести досегашния кмет от управляващата партия Атанас Камбитов, а в Разград червеният Денчо Бояджиев измести досегашния кмет от ГЕРБ Валентин Василев. В други 5 области на страната спечелиха кандидати, подкрепени от местни коалиции.

ДПС остава с победата от първи тур в един областен град – Кърджали, но

от движението отчетоха, че печелят 35%

от надпреварите за кметове на кметства и 18% от местата за общинските съветници (виж карето).

И докато от движението отчетоха надграждане в представянето си на местната карта, а от БСП запазиха мълчание до днес, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви за очаквани резултатите и припомни, че не случайно е говорил на партийния конгрес за „местни деребеи“.

Не е нормално една партия да спечели всички области,

върнахме се към нормалността, обяви Борисов, но даде да се разбере, че предстои „очистване“ на формацията въз основа на анализ на резултатите, който ще бъде направен до вторник-сряда. Лидерът на ГЕРБ обърна специално внимание на два от градовете, в които претърпява загуба – Благоевград и Русе, като посочи, че във втория досегашният кмет от партията Пламен Стоилов е работил срещу нея, тъй като не е бил издигнат за нов мандат (виж карето).

До редакционното приключване на броя така и не стана ясна активността на втория тур, но очакванията бяха, че тя ще е с 1-2% под тази от балотажа на предния местен вот през 2015 г. Тогава беше 40,83%. В София активността е била 40%, което означава, че 423 000 от имащите право на глас столичани са отишли пред урните на втория тур.

Борисов продължава с обновлението в ГЕРБ след анализ

Тихомира Михайлова

Обновлението в ГЕРБ ще продължи, като предстои анализ на резултатите от балотажа на местните избори. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден в централата на партията.

Борисов коментира, че в ГЕРБ са се върнали към нормалността. В по-шарените общински съвети щели да споделят отговорността, а в градовете, които губят, партията била първа политическа сила и с най-голяма група в местния парламент. Борисов даде да се разбере, че е очаквал тези резултати, особено в градовете, където са загубили и даде пример с Русе, Банско, Сандански, където също предстоят промени. „Мераклии за власт много, но за работа малко“, каза той. И добави: „Дай, боже, на всички такова отстъпление - да спечелят за 15-и път и да го наричат отстъпление. От кое има отстъпление?! Партията е първа“. По думите му ще се направи анализ и ще се вземат много решения в партията, като повече от трети път няма да се издига кмет. „Все пак, след всички скандали хората в тези градове пак дадоха гласа си за ГЕРБ“, посочи той, визирайки градовете като Благоевград. И допълни: „В Русе сменихме и кандидата си за кмет, оказа се, че този, който искахме да издигнем, няма уседналост. Във Варна всички градове спечелихме в областта. Пожелавам и на другите партии толкова пъти подред да побеждават, то не е и нормално това“. По думите на премиера ГЕРБ е загубила в градове, където е имало силни мажоритарни кандидати. Борисов каза още, че в петък е била парирана нова костинбродска афера. И даде да се разбере, че няма да отиде на срещата за изборите, която иска да организира президена Румен Радев.

Йорданка Фандъкова, която запази кметския си пост в столицата, пък заяви, че ще изпълни ангажиментите си и ще представи нова структура на управление. По определени теми в СОС щяла да се търси подкрепата както на ВМРО, така и на ДБ. „Радвам се, че разумът и разумните работещи предложения надделяха“, заключи Фандъкова, визирайки победата си на балотажа над Мая Манолова.

Карадайъ: Увеличихме влиянието си

Мария Нинова

Безспорно увеличихме влиянието си в местната власт. Този коментар направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след втория тур на местните избори.

„През 2015 г. ние сме спечелили общо 39 кметове на общини в коалиция и самостоятелни. На тези избори взимаме 47 кметства”, отчете Карадайъ. Лидерът на ДПС обвини управляващата партия ГЕРБ, че е впрегнала цялата държавна машина в предизборната си кампания.

Карадайъ видя и пропуски в Изборния кодекс. „Тези избори показаха дефектите на законовата уредба и некомпетентността на избирателните комисии”, заяви лидерът на ДПС и обяви, че „демокрацията е под риск при такъв модел и начин на провеждане на изборите”.

Изборите са особен елемент на демокрацията, но когато са честни и свободни, има информиран избор на избирателите, продължи той. И припомни, че независимо от препоръките на Венецианската комисия обаче забраната за това предизборната кампания да се води на различен от българския език остава. И допълни, че в българското законодателство "има ограничение за българските граждани да гласуват", вероятно визирайки принципа за уседналост.

Избирателите на „Демократична България“ гласуваха вляво

Най-голямата група избиратели на провалилия се на първи тур кандидат за кмет на София от „Демократична България“ - Борислав Игнатов, са пуснали бюлетина на балотажа в полза на подкрепената от БСП Мая Манолова. Това показват разбивките на социолозите, следили вота в столицата. Според тях 41% от хората, гласували за Игнатов, сега са избрали да пуснат бюлетина за лявата Манолова. Така лъсва фактът, че макар трите формации в коалицията - „Да, България“, ДСБ и Зелените да твърдят, че са десни, реално не са. 50% от хората, гласували за кандидата на „Спаси София“ Борис Бонев, също са дали вота си за Манолова. Още по-голяма е групата от избирателите на друг от провалилите се кандидати - Ангел Джамбазки. 55% от хората, пуснали бюлетина за номинирания от ВМРО за градоначалник на столицата евродепутат, са дали гласа си за Манолова. Същото са направили 75% от хората, подкрепили за кмет лидера на „Атака“ Волен Сидеров, както и 86% от гласувалите за осъдената на първа инстанция бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.
Според социолозите за Фандъкова са гласували предимно избирателите на ГЕРБ, като тя също е получила подкрепа от част от хората, гласували за останалите кандидати за кметове, но в далеч по-малки количества.

Манолова: Получих подкрепата на още 50 000 души

„София показа, че иска промяна“. Такава констатация изведе, след като стана ясно, че е загубила от претендента на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова битката на втория тур от местните избори в София кандидатът за кмет Мая Манолова, която бе подкрепена от БСП. Тя отчете, че е получила подкрепата на още 50 000 души спрямо гласовете от първия тур.
„София показа, че може да се обедини. Демократичната десница, демократичната левица, демократите от неправителствения сектор и всички демократично настроени хора си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните си различия“, анализира от къде идват допълнителните гласове за нея Манолова, която обвини управляващите в безнаказано купуване на гласове. И отсече: „Няма да се откажа, ще намеря начин тази гражданска енергия да не бъде разпиляна и да се стигне до промяна на модела на управление в София и в България“. Манолова уточни, че под каква форма ще се случи това ще стане ясно след окончателното оповестяване на резултатите от вота.