0

И зборният протокол, приет от ЦИК, е много неясен, объркващ и пълен с излишни данни. Той ще бъде труден за попълване и за обработка от районните комисии и ще усложни изборния процес. Така от ГЕРБ аргументираха на свой брифинг, излъчен във Фейсбук страницата на партията, апела си към ЦИК да промени протокола, за да се гарантира една спокойна за комисиите среда на работа.

Изборният протокол, приет от ЦИК, е много неясен, объркващ и пълен с излишни данни. Той ще бъде труден за попълване и за обработка от районните комисии и ще усложни изборния процес. Така от ГЕРБ аргументираха на свой брифинг, излъчен във Фейсбук страницата на партията, апела си към ЦИК да промени протокола, за да се гарантира една спокойна за комисиите среда на работа.

По темата се изказаха Томислав Дончев, Десислава Атанасова, която бе председател на правната комисия на парламента, и Красимир Ципов, също член на комисията. Те обвиниха представителите на БСП в ЦИК в умишленото утежняване на изборния процес с цел де внесат съмнения в резултатите въз основа на многобройните грешки, които ще причини така структурирания протокол. „За нас е от съществено значение изборният процес да бъде обект на доверие на гражданите“, заяви Томислав Дончев.

От ГЕРБ изтъкнаха проблемите във вида на протокола, най-напред това, че е вертикален, а не както е бил досега – хоризонтален. Според тях 9 графи имат идентично съдържание и се налага попълването на много излишни числа. В големите населени места като София протоколът е прекалено дълъг и трябва да се направят над 500 сумирания. Забавяне ще се получи и при въвеждането на данните от Информационно обслужване.

Измененията, направени в Изборния кодекс, целяха да опростят изборните протоколи, тяхното попълване и пренасянето на данните, за да има бързо оповестяване на резултатите, обясни от своя страна Десислава Атанасова. По думите й членовете на ЦИК от квотата на БСП са подготвили протокол, при който правилото за опростеност не е спазено.

Според Красимир Ципов отговорност трябва да бъде потърсена от социалиста Емил Войнов, който бе председател на работната група на ЦИК за изборните протоколи.

Малко по-късно от ЦИК коментираха лаконично искането на ГЕРБ. Поясниха, че протоколът е такъв, какъвто е заложен от Изборния кодекс, а за него са гласували именно депутатите. "Не очаквайте от нас да направим фокус", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров. Неговата колежка Таня Цанева пък поясни, че въпросът не е обсъждан в ЦИК, защото това означава да нарушат ИК преди вота.

БСП отговори на извънреден брифинг от „Позитано“. „Всичко е във ваши ръце. БСП е малцинство в ЦИК и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива“, заяви Георги Свиленски и добави, че вината е на ГЕРБ заради решението да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Според него опонентите нарочно правят внушение за хаос в изборния процес, за да отблъснат гражданите от участие в изборите.

Представителят на БСП в ЦИК, Емил Войнов, който бе обвинен от ГЕРБ за усложнения изборен протокол, поясни, че той отговаря на всички изисквания на Изборния кодекс. „Протоколът е приет на 4 февруари с мнозинство от 16 души и 1 против“, каза той и уточни, че единствено председателят Александър Андреев е възразил. БСП ще осигури 35 хиляди души - членове на комисии, застъпници и наблюдатели, и няма да позволи да се направят машинации в изборния ден, стана ясно от думите на шефа на червения предизборен щаб Георги Свиленски.