ГЕРБ: Служебното правителство тайно ремонтира лагери за бежанци и купува F-16

ГЕРБ: Служебното правителство тайно ремонтира лагери за бежанци и купува F-16

От партията призоваха бюджетът да бъде изтеглен, актуализиран и тогава да бъде внесен

Парламентарната група на ГЕРБ излезе с остра декларация срещу служебното правителство. По думите на Христо Гаджев от ГЕРБ в момента у нас тайно се ремонтират лагери и се подготвят нови терени за настаняване на бежанци. В същото време назначените министри от Радев полупрозрачно искат пари при актуализацията на бюджета.

„Министри коментират, че няма средства за управление на кризата. Казват, че МС ще предложи промени в бюджета между двете четения, за да се осигурят средства за полиция, армия и приемни центрове“, каза Гаджев.

По думите му сега правителството полупрозрачно ще прави допълнителна актуализация на вече внесен бюджет. „Това ли е професионализмът и прозрачността на кабинета на Радев. Изтеглете бюджета, актуализирайте го и го внесете пак. Ние в парламента ще постъпим отговорно“, каза депутатът от ГЕРБ.

Вчера станало явно, че ще приемем бежанци по линия на ЕС и НАТО. „До сега правителствата са били солидарни и сме помагали. Именно затова премиерът Борисов успя да договори допълнителни 160 млн. евро допълнителни средства, физическа помощ и техника за охрана на нашата граница“, припомни Гаджев.

По думите му натиска върху нашата граница е натиск върху всички останали страни-членки. Той подчерта, че служебното правителство трябва да настоява за целево финансиране.

Втората процедура, която служебното правителство развивало тайно била тази по придобиването на вторите 8 F-16 Block 70. „Ние знаме, че правителствата на Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети и това става на тъмно“, подчерта Гаджев.

Той посочи, че от отговора на въпроса му към военният министър станало ясно, че след като е получен отговор за цени и наличности през пролетта на тази година са продължили преговорите за придобиването на вторите осем изтребителя.

„Правителството сега е пратило искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка. Отговорът фактически ще представлява проектодоговор за новите самолети. След получаването му МС ще внесе в НС проект за инвестиционен разход вече със съответните параметри на договора за доставки и цени. След евентуалното му приемане от парламента, следващия кабинет ще трябва да подпише договор“, каза Гаджев.

По думите му това била начертаната пътна карта от правителството на ГЕРБ. От партията на Борисов приветстват искането на Радев за подкрепа на този проект. Те приветстват и решението да не бавят покупката, защото това било отговорното решение.

„Не разбираме защо това се прави в пълен мрак. Дори се стигна до безумието пресцентъра на МО да опровергава собствения си министър“, посочи Гаджев. Той предположи, че се държало в тайна, защото били казани тежки думи през последните години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.