0

П ървият стълб в предизборната програма на ГЕРБ-СДС е продължаването на целенасочените, „стари” политики, но с фокус върху нов тип икономика с висока добавена стойност. Това стана ясно от думите на Томислав Дончев, който, заедно с Лъчезар Борисов и Деница Сачева, проведе среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

Първият стълб в предизборната програма на ГЕРБ-СДС е продължаването на целенасочените, „стари” политики, но с фокус върху нов тип икономика с висока добавена стойност. Това стана ясно от думите на Томислав Дончев, който, заедно с Лъчезар Борисов и Деница Сачева, проведе среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

„В следващите години България ще се срещне с предизвикателства и възможности. Без експертиза няма да постигнем нищо. Политиките по декарбонизация предлагат промени, които няма да бъдат лесни”, заяви Томислав Дончев. Той добави, че в тази ситуация им нужда от възстановяване на политическия диалог, за да се води дебат с „аргументи, а не със заклинания”.

По думите му в предизборна кампания политиците лесно дават обещания. Според него комбинацията между стари и нови политики би била успешна формула:

„Хората имат нужда от нови железопътни линии, нови локомотиви и вагони. Нужни са реформи във ВиК сектора. Докато не се изчисти нов механизъм за ценообразуване, реформата няма да е завършена“. Трябва специален фокус върху икономика от ново поколение. Тези приоритети обаче трябва да се превърнат в обществени, а не само правителствени”, каза още Дончев.

Представителите на АОРБ настояха за влизане на България в еврозоната, като посочиха, че така икономиката ще бъде по-конкурентноспособна. Те приветстваха запазването на сегашния данъчен модел и също така настояха за ограничаване на административна тежест до минимум спрямо изискванията на ЕС.

Според тях част от данък общ доход трябва да бъде преотстъпен на общините. Това е мотивирано от убеждението, че по този начин ще се плаща по-малък данък смет: „Ако се въведе този  принцип, държавата ни ще бъде по-чиста, а гражданите и юридическите лица ще започнат да събират отпадъците си разделно“, посочиха от асоциацията.

„Категорично сме за изсветляването на икономиката и борба с картелите“ казаха още работодателите. Относно данъчния модел те заявиха, че не смятат за разумно продължаването на съществуването на данък дивидедент.

Досегашният министър на икономиката, Лъчезар Борисов, отговори на представителите на асоциацията, като изтъкна, че всяко решение на министерството на икономиката е било съгласувано с тях. "Работим заедно, вие сте моите началници", заяви той. 

Лъчезар Борисов се съгласи с работодателите, че не трябва да се променя данъчния модел. "Ако променим данъчния модел, ще заложим ядрена бомба, ще убием средната класа и бизнеса", заяви той. Подчерта, че министерството е работило за облекчаване на административната тежест и е променило 118 режима. 

По отношение на енергетиката Лъчезар Борисов заяви, че има поет ангажимент от премиера Бойко Борисов да бъде подпомогнат бизнесът, без да се вдигат цените на тока за потребителите.