0

Т аванът на пенсиите да бъде премахнат от 1-и април, а максималният осигурителен доход да остане 3 000 лева. Това  предлагат от ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на проектобюджета на ДОО, след като изтече крайният срок за внасяне на предложения за промени от депутатите, съобщава БНР.

Таванът на пенсиите да бъде премахнат от 1-и април, а максималният осигурителен доход да остане 3 000 лева. Това  предлагат от ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на проектобюджета на ДОО, след като изтече крайният срок за внасяне на предложения за промени от депутатите, съобщава БНР.

От ГЕРБ-СДС посочват в мотивите си, че за отпадане на тавана на пенсиите са необходими 10 милиона лева на месец до 1 юли, а след това при индексациите на пенсиите по швейцарското правило - по 10,6 млн. лева. Предложението за запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лв. има за цел най-вече да насърчи IT сектора. ОТ ГЕРБ-СДС предлагат минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да бъде 470 лева, а не 710. Всяка майка, която избере да се върне на работа, да получава освен заплатата си, и 710 лв. за втората година от майчинството, е друго предложение на ГЕРБ-СДС.

Минималният осигурителен доход на земеделските производители да остане 420 лева предлагат и от ИТН.

ДПС предлага увеличение на приходите в бюджета с 300 млн. лева, от които 200 милиона е за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични. Във внесеното от ДПС предложение минималният осигурителен доход за земеделските производители и на тютюнопроизводителите се повишава на 460 лева.

Социалната пенсия за инвалидност да бъде между 130 и 200 процента от социалната пенсия за старост в зависимост от степента на увреждане, предлагат от "Възраждане".