Борисов: Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
2

Борисов: Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Премиерът: Целта е месеци наред да продължи служебното правителство на Радев
  • ГЕРБ умуват да жалят или не пред КС промените в Изборния кодекс
  • Профилът за кандидата им за президент - умен и красив

"Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата". Това коментира премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг по актуални вътрешни и международни теми в централата на партията. На него от ГЕРБ остро разкритикуваха промените в Изборния кодекс, както и действията на опозицията да не съставят кабинет.

Борисов поясни, че изборите по време на пандемия са скъпо начинание и напомни, че са вложили за вота над 100 млн. лева. Напомни, че през април е имало и международни наблюдатели, които констатирали, че изборите били честни и добре проведени и неслучайно не били обжалвани. "Точно, защото демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят необходимото, за да има стабилно управление", коментира той.Изтъкна, че има демократични държави със 7-8 партийни правителства. Даде за пример и и Белгия, където 1-2 години им отнело да направят правителства. Напомни обаче, че там нямало "тая глупост" - служебно правителство.

Премиерът благодари на българите, че отново са поставили ГЕРБ като първа сила. Разкритикува опонентите си, че наричат ГЕРБ токсични, визирайки "Отровното трио".  "ГЕРБ били токсични. А БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея? ДПС не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? Ами "Да,България" не е ли токсична, защото никой не иска да работи с нея и не иска подкрепа? Айде малко да си мерим думите и да зачитаме това как ни е подредил българския народ при едни честни избори", каза той.

Изтъкна, че в ЦИК ГЕРБ били малцинство. Там имало представители на БСП, ДПС, както и на "Да,България", като на последните им било удобно да имат членове, защото имат евродепутат, а не са парламентарно представена партия.  Сега ВМРО изпаднали под 4 % и побързали да отнемат възможност да имат членове на ЦИК. "Само да видите какви демократи са", продължи той.

"Не може г-жа Нинова да каже по бързо да закриваме НС, защото Борисов продължава да управлява", каза той и отново напомни, че от вота е минало вече 1 месец и опонентите му са имало възможността да направят кабинет, дори и проформа, каквото било и мнозинството в НС и то само, за да обслужи кандидата за президент - Румен Радев. Не случайно не се хванали със сформирането на нов щаб, за да се борят с пандемията, не случайно не приели мажоритарния избори. За сметка на това сложили, че мажоритарен вот ще има само при редовни избори. Това по думите му означавало, че следващото правителство трябва да има пълен мандат.

"При този насипен парламент, при това взаимоотношение на политическите субекти в България, кога ще има пълен мандат.? - Никога", каза той за промените в ИК за мажоритарния вот. И обвини опонентите си, че и по тази тема хвърлили прах в очите на българите.

"Как се съшиха така в парламента, че отпадна", каза той пък за идеята за 1 лев субсидия. "На Разпети петък да приемеш закон, за три дни", изтъкна поведението на нови партии премиерът. 

Отново напомни препоръките на ЕС да не се пипа ИК една година преди вот. "Целта бе една единствена - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент", каза Борисов. Поясни, че тук идвали големият парадокс. Според новите правила ЦИК се назначавала от Радев. Но, за да бъде диктатът пълен, НС не приела методология. "Сега той какво ще прави. Кой ще  е председател? Нормално е да е най-голямата парламентарно представена партия. Или ще направят какво в НС?", попита той. Зачуди се дали Радев ще назначи всички, които партиите му предлагат или ако му дадат неудобни кандидати, може да откаже. 

Още по смущаваща било част от терминологията в новия ИК и затова от сутринта умували с юристите. Изтъкна, че така се нанасят щети на демокрацията. "Какво значи в един закон да напишеш при възможност. Какво значи това? Кой ще определи тази възможност, бе?", каза той и даде за пример текста в ИК за видеонаблюдението при броенето и попълването на протоколите. "Вече ще имаме състезание, при което единият отбор ще има и съдиите. По какъв критерии ще кажеш в този град и секция ще има, а в тази - няма", възмути се премиерът. Попита и кога ще направят и обществените поръчки, къде ще отива сигналът от камерите.

Засегна и машинното гласуване, като попита кога ще закупят и нови машини. И попита дали вече не е избрана фирмата, която да ги достави. "Както беше с Грипените. Това за мен не е новост. Те новостите ще дойдат за българския народ", заяви Борисов. "Как ще разнесат машините до Америка, Австралия, Азия - с тирове, лодки, платноходки, самолети. Как ще ги инсталира, кой ще ги наблюдава кой чука на тези машини. Или там са си създали организации за фалшифициране", каза той. Сетил се и коя е печатницата на "мастит депутат на БСП", където ще отпечатат хартиените бюлетини, ако в дадена секция машините се счупила. Напомни, че машините се произвеждат във Венецуела, които в Европа не се ползват. Такива се ползвали в Русия и Бразилия. Изтъкна, че машините не са защитени. "Още десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да правителство, а ще продължи служебното на Радев. Месеци наред. И това е целта.", каза той. Поясни, че опонентите му не са смятали да правят кабинет и са избягали от отговорност.  "Харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения. Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата", убеден е той. Обвини останалите партии, че се държат безотговорно.

Коментира и отношенията между ЕС и Русия, които минали в нов етап. В Черноморския регион вместо платноходките, навлезли най-мощните кораби разрушителни. В събота с ЕС работили и Съюзът приел декларация за правата на човека. Напомни, че на шефа на ЕП Давид Сасоли му била наложена санкция от Русия, подобно било и с вицепремиера на ЕК Вера Иурова. "Обвинявам съм много пъти за Балкански поток, за туристите и добрите отношения с Русия и продължавам да смятам, че това е правилна политика. Но не можем да не осъдим задържането на Навални, не може да не осъдим санкциите", каза Борисов и разкритикува Радев, Слави Трифонов и опонентите си, че не вземат отношение по важните международни теми.

"Защо вторите не си направиха правителство? Защото не искат да поемат отговорност. Няма ги и четвъртите и петите, за третите знаем, че няма да кажат нищо за Русия, за шестите да не говорим, те имат друга функция, с 4 процента говорят от името на народа", заключи Борисов.

Заръча на правосъдният министър Десислава Ахладова да разясни като бивша съдийка как ще се определи в кои секции видеонаблюдение или не, в кои секции с машини или с хартия. Тя на свой ред изрази притеснения, че НС приемало закони без обществено обсъждане и прибързано. Даде за пример ИК, НПК, Закон за съдебната власт, които били приети без оценка на въздействия и без становищата на ресорните министерства. Напомни, че юни - юли ще дойде новия доклад за върховенството за закона и се зачуди какво ще пише в него за новия ИК.

"Не го мисли. Отговорният за хаоса, който ще се създаде се казва Румен Радев. Инструментът - депутатът Трифонов", каза на свой ред Борисов.

Ахладова поясни, че има много противоречиви текстове в ИК, показвало юридическа неграмотност и изрази надежда да не се стигне до касиране на избори.  "Един закон трябва да е ясен. Кой определя дали е възможно?", каза тя. Било неясно и как ще се гласува пропорционално или мажоритарно.

"Как няма. Чакай да питам. Отивам до секцията, машината е повредена и искам да гласувам на хартия, както Христо Иванов. Видял съм от него и искам да го имитирам. Вие ми казвате, че в секцията няма хартиени бюлетини. Какво правим тогава. Аз ще искам касиране на изборите. Моят глас къде е?", каза Борисов.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък обвини опонентите им в НС в правен прецедент. Не само погазили законите, но и превъртели и времето. Никога досега не се било случвало за една нощ да се приема ИК, а той да бъде публикуван преди обнародването им в Държавен вестник. По думите й това, което демонстрирали като знания колегите от партиите на промяната, било скандално.

"Кои са промяната?", попита Борисов на свой ред като изброи имената на Татяна Дончева и Корнелия Нинова, които се изправяли от името на БСП срещу него, като и това на Атанас Атанасов и Христо Иванов. 'Или са токсични. Те са токсични",каза Борисов.

Атанасова пък продължи с изброяването на недомислиците в ИК. Даде за пример и гласуването за район "чужбина", при която също нямало приета методология. Не случайно не били съгласни в сряда  и с програмата на НС, защото включвало и промените в ИК. Поясни, че не било ясно кога ще бъде обявена поръчката за машините, както и кой ще я спечели.

"Аз знам"', намеси се Борисов и поясни, че фирмата доставчик за машините е дарител за "Демократична България", а производителят е фирма от Венецуела.

"Те надминаха и правителството и мнозинството на Орешарски", каза Атанасова. По думите й от ГЕРБ очакват още по-скандални промени и отново направени в последния момент.

Борисов на свой ред заръча на Атанасова ГЕРБ да не внасят жалба срещу промените в ИК в Конституционния съд, за да може българите да видят какво са сътворили в НС. Малко по-късно от думите на Борисов стана ясни, че все пак ще дадат промените в ИК на КС. Поясни, че са жалили мораториума, защото това решение било грешка. Напомни, че е разговарял с холандския премиер Рюте за машините, където се отказали от този метод на вот.  "Погледнете в Гърция как е. Погледнете техния ИК - на кого дава предимство, за да има стабилно управление или кой може да гласува", каза още той. Сега наказват народа насила да гласуват с машини. На последния вот така гласували 24 %.

"Стигнахме до ситуация да пазим правото от закона", каза Атанасова и поясни, че са длъжни да защитим техните избиратели. По думите й с промените се погазва тайната на вота и са длъжни да сезират Конституционния съд.

"Все едно не си ме чула и го обжалваме. Само смях предизвикват", каза Борисов по адрес на опонентите си и поясни, че били безпардонни и уплашени, че в хаоса дори не знаят какво правят. Разкритикува Радев, че искал актуализация на бюджета. "Ами вкарай си 20 души. Направи си правителство с БСП, твойта партия и свърши цялата работа. Остави Борисов .И депутат не съм", каза още Борисов.

На свой ред вицепремиерът Екатерина Захариева попита опонентите им не се ли притесняват, че купуваме машини от държава като Венецуела - държава диктатура, където имало специално създадени милиции убива собствените си граждани, а за 2 г. са избягали над 5 млн. граждани.  Попита как машините ще се закарат в секциите в чужбина и обвини опонентите им, че нямат никаква представа как се организира вот зад граница и какво коства това.

"Или имат представа. Нали виждате цялата конспирация. Прави се умишлено. Ще бъде зверска лъжа на тези избори от тяхна страна. Стотици тирове трябва да тръгнат по света да доставят тези машини", каза още Борисов  и попита кой ще пази машините, кой ще ги инсталира. Борисов припомни, че само Радев е подкрепил Николас Мадуро преди изборите във Венецуела.

Вицепремиерът Томислав Дончева пък заяви, че основният дискурс е, че партиите на протеста са сменили ГЕРБ. "Да управляваш не е да смениш фейсбук с парламентарната трибуна, а да носиш отговорност и да вземаш решения", каза той. По думите му всички се състезавали да критикуват, а НС се фокусирали само върху промяна на изборните правила. Поясни, че при всички случаи ще са нужни още няколко хиляди машини. Сравни ситуацията с футбола, където да преначертаеш терена преди мача или да смениш съдията. "Как от правосъдие за всеки стигнахме до законодателен блиц-крик", зачуди се Дончев.

Борисов пък даде да се разбере, че не са правили анализ кой хора са подкрепили на вота ИТН. Поясни, че гледа само неговата партия и знае какво трябва да се промени. Напомни, че на 11 май имат конгрес. "Пожелавам на моите опоненти да управляват три мандата", каза Борисов, и добави, че има износване, умора, грешки и понякога надменност. Въпреки това българите пак сложили ГЕРБ на първо място. Поясни, че още нямат кандидати за ЦИК, тъй като все още нямало методология за избора на ЦИК и какви трябва да са кандатите. "Може да са само шампиони по шах, бокс или планинско ориентиране. Ние не знаем. Не смешно, трагично е ", каза той и напомни, че ИК бил приет и обнародван само за една нощ.

Заяви, че не се готвят за касиране на изборите от сега. По думите му българският народ има страшен инстинкт. "Когато ние бяхме надменни и не управлявахме така, както трябва, той ни натисна. Видя, че се поправяме и ни даде втори шанс", каза той. По думите му народът ще осъзнае, че дори и Тодор Живков не имал премиер, президент и ЦИК, за да се яви на избори. За сметка на това Румен Радев бил  в точно такъв момент. Според него българинът не обича диктатурата и едноличното управление. Затова и техният прочит на изборните резултати бил, че са първи, трябва да управляват, но ще имат много мощна опозиция, която да ги контролира и държи на щрек. Сега, всички - от хакери до разузнавателни служби от чужбина - щели да направят анализ на "тази глупост" ИК и ще ни атакуват на тези места.

Борисов даде да се разбере, че не се притесняват от служебен кабинет, защото неговата цел по Конституция е да проведе честни избори. "След като Дочева се върна, Капон се върна, Бабикян се върна, Мая Манолова се върна в НС след Костинброд, нормално е на този фон и Боби Михайлов да се върне", каза той на въпрос за оттеглената оставка на Михайлов от БФС.

"Това ще е новото. Само ще минат 2-3 седмици и кортежите на мутрите ще спрат на "Червило" и т.н", каза още той.

Поясни, че не планират протести на 5 май в тяхна защита и срещу Радев. Борисов заяви, че няма нищо против протестите, защото те са оздравителни за всеки управляващ. Даде за пример стотиците милиони от бюджета, които отишли при хората с уврежданията, за пенсионерите, които получават допълнителни 50 лева. Напомни и скока на заплатите на учители, полицаи и граничари. "Намира се диалог и хората се прибират. Ама да протестираме само заради протеста. Аз съм за стабилна държава", каза той и поясни, че иначе не може да се говори за инвестиции. Заподозря, че ще се отрази и на кредитните рейтинги на страната, щели да скочат лихвите по кредити, нито пък ще влезем в еврозоната. Поясни, че бил против тези протести, които пречат. "Един от показателите за загубата ни в София е именно, че им дадохме да затворят София", анализира премиерът и добави: "В Пловдив, Варна , Бургас не им дадоха и резултатите са други".

Даде да се разбере, че не са мислили още за президентските избори, нито кой ще е техният кандидат за държавен глава. Пошегува се, че профилът, на който ще отговаря кандидата е умен и красив, с опит и приет на Запад и с добри отношения на Изток. "Коренно различен от сегашния разединител. Няма да съм аз категорично.", каза той и добави: "Как аз като не съм го измислил, ще казват по телевизията какво мисля аз". По думите му сега мислят за парламентарните избори, защото те са най-важните, тъй като сме именно парламентарна република.

"Как да правим протест, след като в сряда още ще сме управляващи", каза той и отново разкритикува опонентите си, в това число и от "Отровното трио". Отново ги обвини, че са аматьори в политиката.

Не се притеснява, че ИТН ще дръпнат на следващи предсрочни избори и с ирония обясни постиженията и изпълните обещания на партията на Слави Трифонов. Припомни си миналото, когато за първи път бил треньор и ходил да гледа тренировките на другите отбори. От тогава се заклел - никога не гледа тренировките на чуждите отбори , както и какво правят другите партии. Затова приема избора на българите. Поясни, че се притеснява от бъдещето на България и управлението на страната в следващите месеци и година, защото това значело безвремие. Чуждите посланици пишели доклади, че има политическа криза в България. Отново напомни, че спасил страната от финансовата и мигрантската криза, сега и от пандемията. Напомни ограниченията в Турция и Гърция. На фона на всички това дошли  още 270 000 ваксини. Заради празниците са ваксинирали само 3500 души, въпреки че имали готовност за по 20 000 на ден. Даде да се разбере, че е разпоредил тези ваксини да не стоят по хладилниците, а да бъдат разпратени и да се ваксинира с тях. Сега зелените коридори стояли празни.

"С кое не сме се справили", попита той и добави: "Пет партии можеха да направят кабинет още преди двайсет дена и да сте забравили за нас. А не да се оправдават с нас: "Дайте по - бързо да върнем мандата, казва Нинова, защото Борисов продължава да управлява. Не управлявам,ма. Седя си и искам да ме пуснете. Вие не ме пускате зорлем,защото не можете, не знаете, страх ви е, не носите отговорност".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.