ГЕРБ  променя поне 3 текста от закона за извънредното положение

ГЕРБ променя поне 3 текста от закона за извънредното положение

Прецизират тези за кредитите, спирането на обществените поръчки и делата

ГЕРБ подготвят нови промени в закона за извънредното положение. Ще се прецизират поне три от членовете в закона, като работата по тях ще започне до седмица,  коментира пред „Монитор“ шефката на правната комисия Анна Александрова.

Най-важният и дискусионен текст бил този за отпадането на лихвите и нустойките при забавяне на вноските по кредите.

Александрова поясни, че нарочно направили тази част от закона по обхватен и широк затълкуане. Първоначално обмисляли да важи само за гражданите, но получли забележки, че трябва да се отнася и за юридическите лица, т.е фирмите.  Оказало се обаче , че много компании и бизнеси са възплзвали от този текст и са престанали да се разплащат, без да са изпаднали в нужда. В тази връзка тя поясни, че хората масово си плащат сметките и разпределитетлните дружества са далеч от фалит.
 
Нарес с този текст, ще се работи и по още два, които засягат спирането на обществените поръчки и делата по време на извънредното пложение.  Александрова заяви, че има проблеми с обществените поръчки, тъй като много фирми изпълняват такива и спират плащания. 

Отделно от това са със закона са спрени процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на наказателнте. Не текат у други срокове. Александрова обясни,че с това нямало и възожност за обжалване. От ВСС пък спрели делелата още преди НС да приемат закона. Тя увери,че работят дистанционно и ще се запознават с всички постъпили становища.  Пред дни от Агенцията по общетвени поръчки също изразиха притеснения по закона и се очаква да дадат своите предпложения за редакция на спорените текстове.  Александрова отрече упреците, че законът има много пропуски, като припомни, че текстовете в него били изработени само в рамките на няколко дни заради спешността, по която се налагали.

Иначе покрай извънредния режим на работа на НС, което ще се събира само за спешни заседания, обаче редица други закони останаха на заден план. Работата по тях ще бъде възстановена едва след вдигането на ограничителните мерки. Сред тях са промените в Изборния кодкес за машнното гласуване, дали да се върне вотът с хартиена бюлетина, опростяването на протоколите. До преди кризата с коронавируса намаше постигнато съгласие и консенсус относно вота с машина. ГЕРБ продъжават да искат запазване на двете възмножности - гласуване с устройство и с бюлетина, БСП пък държат само на машини, патриотите на свой ред пък искат стария ред с хартиени бюлетини. ДПС винаги са предпочитали машинното гласуване, а ако то не е възможно, то поне използване на сканиращи устройства при вота или при броенето на бюлетините.

Замразена за момента остава и идеята за промени в конституцията за приватизацията. Преди извънредното положение от ГЕРБ бяха дали заявка, че се мисли върху такива, но все още нямаше реални стъпки по изработването на някакви текстове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.