0

И маме информация в аванс, че съвсем скоро ще има опити за нова афера, подобна на тази преди няколко години в Костинброд. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг на ГЕРБ след окончателните резултати от изборите.

Имаме информация в аванс, че съвсем скоро ще има опити за нова афера, подобна на тази преди няколко години в Костинброд. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг на ГЕРБ след окончателните резултати от изборите.

Аферата от 2013г. е огласена в деня за размисъл в националния ефир на TV7 от нейния тогавашен изпълнителен директор Николай Бареков. Задействана по сигнал на Мая Манолова от БСП, прокуратурата повдига обвинение за престъпление по служба на Росен Желязков, по онова време главен секретар на служебното правителство. Според обвинението напечатаните над разрешените по закон бюлетини е следвало да послужат за купуване на вота на избирателите. В резултат на Костинбродската афера Народното събрание взема решение изборните бюлетини да се печатат в печатницата на БНБ.

Дончев поясни, че имат вътрешна информация за това и призова, който има сигнал за манипулация на изборите да сигнализира нужните органи. Вицепремиерът даде да се разбере, че резултатите от изборите означавали, че политиките на управляващите са получили подкрепа, докато тези на левицата не. Дончев разкритикува опозицията, че са превърнали местните избори в парламентарни и посочи, че сме ставали свидетели на нов политически феномен - политически джендаризъм."Това да си скриеш кандидата, пребоядисаш, издигнеш от инициативен комитет. Традиция е и губещият да не е доволен след избора", добави вицепремиерът.

Областният координатор на ГЕРБ за София Цветомир Паунов обяви, че управляващите са увеличили броя на общинските съветници в страна с 80 спрямо местните избори през 2015г., така стават 1807. Той каза още, че общините, които ГЕРБ спечел през 2015 г. на първи тур са 65, а спечелените областни градове- 11 , а на изборите в неделя са спечелили 8 областни града и 91 общини от първи тур. По думите му от всички областни градове единствено в Пазарджик, Ямбол и Кърджали кандидатите на ГЕРБ не отиват на балотаж. "При електоралната картина след първия тур съотношението ГЕРБ:БСП е две към едно", уточни той

От своя страна председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отбеляза, че е неуспорим факт повишаването и в смесените райони. "Там ГЕРБ е основен опонент на ДПС, а БСП трайно е трета политическа сила", каза Дариткова и като пример даде Хасково, Кърджали и Смолян. "ГЕРБ се структурира като алтернатива на всички останали партии", изтъкна тя.