ГЕРБ предлага: Родителите да решават дали детето им да учи онлайн до 2023-а

ГЕРБ предлага: Родителите да решават дали детето им да учи онлайн до 2023-а

Родителите ще могат да избират дали детето им да премине към обучение в електронна среда независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка и за учебните 2021/2021 и 2022/2023. Това предлагат депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, Красимир Вълчев, Петър Николов и Костадин Ангелов с промени в закона за предучилищно и училищно образование.

Спрямо сега действащия закон тази учебна година родителите имаха три възможности да оставят децата си у дома за повече от 30 учебни дни до края на извънредната епидемична обстановка, а по изключение миналата учебна година и без такава да бъде обявена. Първата опция бе по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, и ако присъствието му в клас поставя живота или здравето му в риск. Обучението можеше да е онлайн и ако обучаващият се живее на един адрес с хора, които са в риск. Третата възможност е по избор на родителя при малолетни ученици и при тяхното съгласие, ако са непълнолетни, и след разрешение на регионалните образователни инспекторати. Училището от своя страна трябваше да има необходимата техника за онлайн уроците. Ако това не беше така, бе предвидено обособяването на дистанционни учебни центрове, за могат да учат без проблеми децата, преминали по свое желание към ОРЕС. От такива обаче изглежда нямаше нужда и така и не бяха определени. Бройката на децата, които се обучаваха в електронна среда от разстояние по желание на родителя или ученика след разрешение от Регионалните управления на образованието или след заповед на директора на образователната институция варираше през различните месеци. В началото на година бяха около 1000, а през март близо 1900.

В мотивите си предложението си депутатите посочват, че ниското ниво на ваксинация носи риск от разпространение на вируса в училища, а заради антиваксърските настроения у нас и мутациите на коронавируса, можело да предложим, че пандемията ще продължи и следващата година. В същото време по думите на депутатите онлайн уроците по решение на родителите на затруднявало присъственото обучение на останалите ученици. Затова според тях е добре възможността за обучение от разстояние в електронна среда да продължи да съществува още две години независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка.

„Прекъсването му ще даде реален риск не само за връщане на тези деца в една опасна за здравето среда( не може да се пренебрегне, че много семейства са с различен, нехомогенен здравен статус), но и от сериозни дефицити в образованието им поради евентуална принудителна и непрекъсната промяна в организацията на провеждане на обучението“, посочват проектовносителите. Те допълват още, че според анализите обучението на децата, които сами са избрали да бъдат онлайн, е било успешно и е оказало положително влияние върху личностното им развитие и психиката им. Затова и законопроектът имал за цел да осигури нормално протичане на учебна година , спокойствие и сигурност на тези деца и следващите две години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.