ГЕРБ предлага: ОВОС да става задъжителен за горене на отпадъци

ГЕРБ предлага: ОВОС да става задъжителен за горене на отпадъци

Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) да стане задължителна за всички инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци, включително и за експериментално изгаряне. Такива поправки в закона за околната среда внасят от ГЕРБ.

По думите на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова залага на по-силната превенция, а чрез задължителния ОВОС ще се даде възможност и гражданите да участват в общественото обсъждане, както и всичи институции да се произнесат.

На свой ред Ивелина Василева, която оглавява екокомисията в НС разясни, че в момента има ОВОС само за инсталации, които изгарят боклук над 100 тона. Всичи под 100 тона са по прецента на РИОСВ. Сега ГЕРБ предлага независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор има инвестиционно намерения за нова инсталация или за разширяването на старата, задължително да минава пшрез т..нар. "дълбок ОВОС", което по думите на Василева било една от най-тежките процедури.

Същото щяло да важи и за експерименталното горене, което в момента се извършвало самос писмо от РОСВ.

Една процедура по ОВОС пък продължава около 6 месца.

Василева коментира, че не може да се въведе абсолютен мораториум въхру вноса на отпадъци, защото това било в противоречие с евродрективите. Отделно част от отпадъците подлежали на последващата обработка и от тях се извлича друг продукт.

Тя напомни, че с предишни попраки в закона има задължително видеонаблюдение в депата за боклук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.