ГЕРБ предлага единна точка за подаване на годишен отчет

ГЕРБ предлага единна точка за подаване на годишен отчет

Да се създаде единна точна за подаване на годишен отчет. Такива промени обявиха, по време на брифинг в НС, че внасят депутати от ПГ на ГЕРБ в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. 

Идеята е компаниите да се отчитат само пред националната приходна агенция (НАП), а статистическият институт и Търговският регистър да получават от данъчните по електронен път попълнените вече годишни отчети за дейността си.
 

В момента бизнесът подава годишни финансови отчети два пъти веднъж до 31 март се подават годишните финансови отчети до Националния статистически институт (НСИ), а от там служебно се изпращат към НАП. Другият срок за фирмите е 30 юни, при който се публикуват в Търговския регистър финансовите отчети заедно с решението за тяхното приемане.

Като мотив председателката на правната комисия в НС Анна Александрова обяви, че по този начин щяло да се намли административната тежетс върху бизнеса и създадването на законови предпосатвки за въвеждането на централизираната административна информационна система. Александрова бе попитана дали водят разговори за отпадене на давността при приватизирането. Тя отговори, че обмислят промени в Закона, но все още не са предприели консултации и припомни, че са имали такива идеи и през 2017г. 

По думите на Мария Илиева от ГЕРБ със Закона щяло да се стпестят време и разходи. Според нея с въвеждането на единната точка за подаване на отчета ще се направи така, че с един единствен, едно достъпване до определен софтуер, ще се подава необходимата информация, като впоследствие институциите ще я разпределят административно помежду си.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов каза, че целевата група към, която бил насочен законопроека са юридически лица и физически лица, които извършват дейност на територията на България и имат такова задължение по закон да предоставят годишния финансов отчет.  По думите му целта на законопроекта е да бъде намалена финансовата тежест. Ципов коментира, че с въвеждането на централизиран информационен регистър се очаква като резултат след приемането на тези законови промени да се подобри и улесни обслужването на всички юридически и физически лица. 

По въпроса за искането на "Атака", от по- рано днес, да бъде изслушан министърът на отбраната Красимир Каракачанов за имотите на МО и кадровите решения, Ципов каза, че този въпрос ще се осбъден на колационен съвет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.