ГЕРБ предлага 10 г. отсрочка за дълговете на вероизповеданията

ГЕРБ предлага 10 г. отсрочка за дълговете на вероизповеданията

Отсрочка  до 10 години за дълговете на вероизповеданията. Това предлагат от ГЕРБ като промени в закона за вероизповеданията, които внасят между първо и второ четене на закона. 

В първоначалният вариянт се предвиждаше пълна амнистия на задължеията на вероизповеданията, натрупани до края на 2018 година. Причината пък бе факта, че Главното мюфтийство не може да получи държавната си субсидия, а от там и заплати за имамите. Тази идея обаче предизвика критики сред опозицията и обществото. В резултат ГЕРБ решиха, че вместо опросщаване на дълговете, ще се пристъпи към тяхното отсрочване. 

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни в кулоарите на НС, че днес изтичка последният срок за внасяне на поправките. Той поясн, че с тези предложения ще

намалят всички възможности за спекулации и противопоставяне

между самите вероипзоведания. 

По думите му промените ще позволят изплащане на дълговете до 10 години, но дадено вероизповедание може да напарви това за срок от 1,2 или 3 години. 

На свой ред шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че подобен механизмъм за разсрочване има и в ДОПК, но той не може директно да се приложи, тъй като там става дума за стопански субекети и фирми и има други методи за изчисляване на печалбата. Именно затова те разписават подобна процедура и в закона за вероизповеданията, където част от условията остават. Така и

за срока на отсрочването продъжава да тече лихва, изисква се предварително обезпечение

в размера на главнициа и лихвата до крайният срок на отсрочването. НАП пък ще бъде оторизиран да издаде акта и да следи за начина, по който се изпълнява процедурата. 

Стоянова обясни, че не е нужно да се записва изрично източниците на средствата , с които ще се покриват дълговете и дали това може да става с дарения. По думите й обекновено даренията се целеви, както ще бъде и държавната субсидия, които пък ще трябва да отидат за заплати и осигуровки, а не за погасяване на задълженията. Парите от държавата пък по думите й ще освободят друр ресур на вероизповеданията, които те могат да ползват за дълговете си. 

Цветаов пък добави, че в момента БПЦ вече е получила авансово своята субсидия и свещениците вече са взели запатите си, за разлика от имамите. По думите му целта е да с е спрат възможността от генериране на напрежение, ако някой се опита да се възползва, ясно визирайки БСП. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.