ГЕРБ пита общината в Сандански какви разходи е направила срещу COVID-19

ГЕРБ пита общината в Сандански какви разходи е направила срещу COVID-19

ГЕРБ в Сандански пита какви разходи е направила общината по време на извънредното положение, съобщиха от партията.

За целта ръководитителят на общинската структура на ГЕРБ в града Стоян Стоев е поискал официално информация за направените разходи в периода на извънредното положение и ограничаване разпространението на COVID-19. Повод за това пък били редица сигнали на граждани за нелогични разходи от администрация, начело с кмета от ВМРО Атанас Стоянов.

„Периодът на извънредно положение не бе време за политическо противопоставяне. Затова и общинските съветници от ГЕРБ дадоха възможност на общината да се справи с кризата без да се създава допълнително напрежение. Но сега е нужно да бъдат дадени много отговори, в това число и за финансовото състояние на общината преди COVID– 19”, се посочва в позицията на партията.

От ГЕРБ подчертават, че месеци наред след изборите неофициално се говори, че общината е пред фалит, а задълженията са милиони, затова е крайно наложително вече хората да имат вярна и обективна информация какво е финансовото състояние на общината.

Според официално предоставена информация от Община Сандански, към месец октомври 2019 г., когато новото ръководство влезе в управление, местният бюджет има задължения в размер на над 1,25 млн лева и несъбрани вземания в размер на над 2, 82 млн. лева. Така според ГЕРБ при събиране на вземанията бюджетът не само не е на минус, а би излязъл на плюс с над 1,5 млн. лв. Доброто финансово положение се потвърждавало и от размаха на направените разходи от общината през последните месеци на 2019 г.

От ГЕРБ – Сандански припомнят, че кметът Атанас Стоянов е закупил коледна елха и украса за 27 793 лв. през декември 2019 г. Още близо 8000 лв. са похарчени за заря и празненства в Коледната и Новогодишната нощ. Над 81 000 лв. са бонусите на служителите в администрацията, а още 8000 лв. е струвало коледното им тържество – отново платено от общинския бюджет.

„На този фон продължаваше да се говори колко тежко е финансовото наследство на общината, а според множество сигнали нелогични харчове с голям размах са продължили и по време на извънредното положение. Единствените публично видими дейности за ограничаване разпространението на COVID-19 на местната власт се ограничиха с поставянето на няколко билборда и личното включване на кмета Атанас Стоянов в поставяне на ограждения на парка и дезинфекциране на улиците – инициативи, придружени с много снимки и съмнителна ефективност. Затова и призоваваме ръководството на общината да не превръщат администрацията в PR агенция, а да се съсредоточат върху задълженията си и да работят за просперитет, за инвестиции в инфраструктурни обекти, за по-нататъшно развитие на културно-социалния живот. Стратегическите приоритети, за които винаги ще имат съдействието и подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ“, се посочва още в позицията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.