ГЕРБ-Петрич готви програма за насърчаване на раждаемостта

ГЕРБ-Петрич готви програма за насърчаване на раждаемостта

ГЕРБ-Петрич готви програма за насърчаване на раждаемостта

Кметът на Петрич Димитър Бръчков, който е и местен лидер на ГЕРБ, е готов да изпълни програма, изготвена от неговите съпартийци.

Те са направили сериозен анализ на демографската картина в общината и са установили, че има спад с 10% при раждането на второ дете. Регламентирани са и условията за общинска помощ за двойки с репродуктивни проблеми, които ще могат да кандидатстват за финансиране.

Предлага се и подкрепа на родители при раждане, осиновяване и отглеждане на дете. Програмата обхваща периода от раждането до 7 годинки в развитието на детето. „Програмата, която изготвихме включва общинско подпомагане още от второ дете. Искаме да подкрепим осъзнатото, отговорно и пълнолетно родителство”, коментира пред журналисти  кметът Димитър Бръчков.

Проектът предвижда – еднократна помощ при раждане или осиновяване, както и еднократна помощ при постъпване в детска градина и еднократно финансово подпомагане при постъпване в първи клас. По отношение на първокласниците ще се обхванат и родителите, които не отговарят на изискванията за еднократна помощ от Министерството на труда и социалната политика.

Фиксирани са бонусите за подпомагане от общината –  700 лева за второ дете, 900 лева за трето и по 700 лева за всяко следващо при раждане. За родените в петричката болница Общината увеличава помощта – 1000 лева за второ, 1200 лева за трето дете и по 1000 лв за всяко следващо дете. По 250 лв. еднократно ще получават родителите при записване на детето в ясла или градина, еднократно ще бъдат подпомагани и при постъпване в първи клас, като помощта ще бъде уеднаквявана с тази, която социалното министерство отпуска.

Община Петрич ще предоставя и безплатен талон за паркиране в „Синя зона“ през първата година след раждането на на третото дете, пише още в проекта.

За да получават помощта, родителите трябва да бъдат с постоянен и настоящ адрес в общината повече от 1 година към момента на кандидатстването за подпомагане, да са пълнолетни и здравноосигурени, 12 месеца преди раждането или осиновяването поне единият да е бил работещ, да нямат задължения към НАП и към общинския бюджет: „Няма как някои да формират дохода си на база раждане на деца, без да допринасят за бюджета на общината и държавата“, допълва кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Програмата гарантира подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми - родителите ще имат право на 2500 лв. за един опит годишно, а това подпомагане няма да ограничава кандидатстването пред фондове за асистирана репродукция. Значително се съкращават сроковете като цяло за отпускането на подпомагане за родители при отглеждане и осиновяване на дете, както и за тези с репродуктивни проблеми.

Програмата остава отворена за предложения и допълнения. Вчера тя бе внесена в деловодството на Общински съвет-Петрич и е качена на сайта на Общината.

Програмата влиза в сила за новородените или осиновени от 01.01.2020 г., за всяко тримесечие при постъпване в градина и от 15 септември за учениците в първи клас, след гласуване от съветниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.