ГЕРБ: Обществото е подведено за язовирите (ВИДЕО)
2

ГЕРБ: Обществото е подведено за язовирите (ВИДЕО)

"Наблюдаваме изчегъртване на плана за възстановяване. Страх ме е, че ще има изчегъртване на живота и здравето на хората". Това заяви бившият икономически министър Лъчезар Борисов от ГЕРБ по време на брифинг в централата.

По думите му общество било подведено, че има нарушение при стопанисване на язовирите.

По- рано служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че още днес ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания /ДКК/ защо шест месеца не е предала на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите три язовира, които "Монтажи" е предала на ДКК и те все още не са влезли в експлоатация. Кирил Петков съобщи, че ще поиска АДФИ да направи проверка на трите съоръжения във връзка със завишените цени на ремонтите на язовирите, които се намират край Ловеч и Сливен.

"Въпросът по отношение на язовир "Пазар дере" е риторичен. Този язовир е изпуснат няколко дни преди посещението на служебния министър на икономиката", посочи Лъчезар Борисов. 

Той добави, че съоръженията са в пълна изправност, но подчерта, че 416 язовира са рискови и са за ремонт. „Тези, които Кирил Петков определи като неработещи са ремонтирани – и стените, и съоръженията са в изрядно състояние“, каза той

По думите му цената на бетона не е над 200 лева на кубичен метър, а е 95 лева, като показа и документи. Борисов каза, че по време на управлението му на Министерството на икономиката не е имало сигнали за нередности при стопанисването на язовирите. По думите му в цената трошен камък включва транспорта и трошения камък.

"Съмнява ме доколко принципите за почтеност, прозрачност и професионализъм са залегнали в работата на Министерството на икономиката и в назначените работни групи за проверка на Държавната консолидационна кампания", каза на брифинг Христо Гаджев от ГЕРБ.

Интересно е как г-жа Даниела Везиева, която е заместник на министъра на икономиката и член на тази група, ще проверява ДКК, като под нейна шапка влиза Институтът по маркетинг. Г-жа Везиева не е за първи път в Министерството на икономиката – навремето тя също беше зам.-министър, а също така и председател на Борда на директорите на Института по маркетинг. По това време Институтът беше наел апартамент, който се ползваше безвъзмездно от г-жа Везиева. Тук въпросът е как тя сама ще проверява своята дейност като част от Министерството на икономиката от преден период, заяви Гаджев.

"Много по-притеснително е назначението на г-н Даниел Лорер – съветник на министъра на икономиката и председател на въпросната група. Интересно е, че в тази група влизат и представители на Агенцията за държавна финансова инспекция, а в Министерството на финансите отговорник за АДФИ е неговата съпруга – г-жа Виолета Лорер. Тук вече се чудя дали, като се приберат вечер вкъщи, не следват някакви "методически указания" от страна на г-жа зам.-министърката към представителите на АДФИ в самата работна група. Също така е интересно да се отбележи, че тя не за първи път е зам.-министър. Предния път е била зам.-министър на икономиката, когато Асен Василев беше зам.-министър на икономиката, и тя отговаряше точно за търговските дружества. По това време "Индустриални зони" – едно от предприятията под нейно ръководство предоставя имот в Индустриална зона "Божурище" на Кирил Петков, по това време предприемач, за да развива бизнес на база сертификат, издаден от Агенцията по инвестиции. В момента проверка дали сертификатът е изпълнен подлежи да се извърши от г-н Стамен Янев, който беше отново назначен от г-н Петков за директор на Българската агенция за инвестиции. Любопитно е да се отбележи, че тогавашният директор на "Индустриални зони" г-н Валери Андреев, който е предоставил този имот, в момента е съветник на г-н Петков", посочи Гаджев.

"За нас е много притеснителна тази амалгама между бизнес и служебни отношения, които се развиват между хората в екипите на двамата министри – на финансите и на икономиката, и доколко тази обвързаност няма да повлияе върху безпристрастността и обективността на извършваните от тях проверки. Да не се окаже, че по-скоро това е една проверка от една семейна бизнес група, която няма да проверява качествено дейността на ДКК, а по-скоро ще се занимава да замита следи на същите тези хора, извършени в един предишен период. Затова за нас е важно оттук нататък екипите и на двамата министри – Василев и Петков бързо да вземат мерки, за да гарантират пред обществото честността, обективността и безпристрастността на извършваните проверки на хората, които ги извършват, и да отговорят тези свързани лица как точно проверяват сами себе си и нещата, които те са вършили в един предишен период. За цялото българско общество е важно да се научи истината такава, каквато е, а не манипулация", каза още Гаджев.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.