ГЕРБ обмисля санкции заради отсъствието на цялата група на БСП (ОБНОВЕНА)
2

ГЕРБ обмисля санкции заради отсъствието на цялата група на БСП (ОБНОВЕНА)

"Атака" също искат отсъстващите депутати да не получават нито лев

ГЕРБ ще обмисли възможността за евентуални промени в правилника на НС, с които да завиши санкциите при отсъствие на цялата парламентарната група. Това стана ясно от коментара на шефа на правната комисия Данаил Кирилов в кулоарите на НС.

Поводът пък е бойкотът на цялата група на БСП от пленарни заседания. "Отсъствието на колегите действително налага обследване на правилника с оглед на санкционните последици във връзка с неприсъствието", коментира Кирилов, като уточни, че този въпрос трябва да се обсъди и на правна комисия. Той определи като спекулации твърденията, че социалистите няма да получат нищо от заплатите си.

„Получават една трета от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер, особено във възприятието на работещия българин, за когото тази една трета е средната работна заплата",

изчисли депутатът от ГЕРБ.

По думите му при всички положения мерките и санкциите трябва да се съобразят, когато имам отсъствие на цяла парламентарна група. Според него това поставя въпроса дали при такива случаи може да се извиняват и самите отсъствия. Кирилов обясни още, че в тази връзка очакват и извинителни бележки от ръководството на парламентарната група на социалистите. Според Кирилов е редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити, а санкциите да са по-ясни. Именно в тази връзка той уточни, че шефът на съответната парламентарна група определя кои отсъствия да бъдат извинени.

Той припомни лятото на 2013 година, когато ГЕРБ също не са влизали в НС, но за разлика от БСП, те не получавали абсолютно нищо, дори и тези 1/3 от заплатите. По думите му тогава се взело политическо решение за това.

Междувременно в темата подхвана и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обясни, че и те също предлагат липсващите депутати да не получават никакви пари. Той поясни, че един народен представител, освен заплатата си, взима и добавки - за ходене в комисия, както и представителни разходи. Така в момента когато ходи на работа по неуважителни причини, дори и цял месец, един депутат получава 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари. По думите на Сидеров това означава, че сумата надхвърля 1000 лева.

"Кой в България не ходи изобщо на работа и получава 1000 лева. Това е една нелоша заплата за българските стандарти. Искаме това да отпадне.",

каза Сидеров и поясни, че са имали такова предложение и през 2013 година, но то тогава е било отхвърлено от мнозинството на БСП.Сега Сидеров се надява ГЕРБ да се вслуша в тяхната идея, правилникът на НС да се промени и тази 1/3 да отпадне. По думите му това ще важи за всички депутати, без значение от коя партия са или става дума за отсъствие на цялата парламентарна група или не. "Ако не идваш на работа – нула лева. Това е най-честно и справедливо. Никакви представителни и командировъчни", каза Сидеров. Той уточни, че същото предложение са отправили на председателския съвет преди дни, а тогава ГЕРБ са поискали няколко дни да помислят по идеята.

Сидеров призова БСП да не заблуждават хората, че не получават нищо. "Ако тази инициатива на БСП продължи с месеци, то задължително трябва да въведем тези нови правила, иначе няма да е честно да не идват на работа.", каза Сидеров и уточни, че именно с допълнителните пари стават големи доходи на депутатите. 

От ДПС пък коментираха, че първо ще изчакат тези предложения да бъдат внеси, за да се обсъдят публично. В момента правилника е такъв и трябва да го спазваме, увери Халил Летифов, но поясни, че депутатите имат ангажименти както в НС, така и извън него. "Работата на депутатите е да носят тази отговорност, за която са ни пратили. Ние от ДПС правим точно това", каза той.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.