0

Г ЕРБ обяви кандидатите си за кметове за областните градове за местния вот наесен, след като имената бяха окончателно одобрени на заседание на Изпълнителната комисия на партията късно вечерта в сряда.

ГЕРБ обяви кандидатите си за кметове за областните градове за местния вот наесен, след като имената бяха окончателно одобрени на заседание на Изпълнителната комисия на партията късно вечерта в сряда.

Сред другите решения е по време на кампанията да не се приемат дарения, доброволни вноски от членове, както и участие с лични средства на кандидатите. За целта тя ще се финансира с пари от партийната субсидия.

От всички 27 кандидати, 19 са настоящи кметове и ще се борят за нов мандат. 17 от тези градоначалници са изцяло партийни кандидатури на ГЕРБ, като сред тях са Атанас Камбитов на Благоевград, Димитър Николов на Бургас, Иван Портних на Варна, Калин Каменов на Враца, Йорданка Фандъкова в София, Живко Тодоров в Стара Загора и други. Един е кандидатът на СДС в лицето на кметът на Монтана Златко Живков, който ще се бори за 6-ти мандат начело на града. Кметът на Кюстендил Петър Паунов е бивш кадър на СДС, но от години се явява на избори като независим , подкрепен и от ГЕРБ. В листата с кандидатите има още 5 областни управители, 1 общинска съветничка, 1 директорка на училище. Изненадата е в Ямбол, където ГЕРБ предпочете за кандидат областния управител Димитър Иванов, вместо настоящия кмет Георги Славов, който на свой ред обяви, че ще се яви като независим и дори ще депозира оставката си като областен координатор на ГЕРБ.

Междувременно градската структура на БСП в София официално подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за столичен кмет. Това обаче трябва да бъде окончателно парафирано на пленума на левицата в неделя. Иначе столичната организация на БСП одобри и листата си за общински съветници, начело на която ще е Калоян Паргов.

Подкрепата за Мая Манолова от страна на дясната партия ДБГ пък предизвика разцепление във формацията. Знаково лице на движението и зам-.лидер на ДБГ Найден Зеленогорски и още трима членове обявиха, че я напускат. Те ще създават свой нов десен проект, който ще работи за обединение на партиите вдясно. По думите на Зеленогорски подкрепата за Мая Манолова била заявена без да се спазен партийния устав, което лидерът на ДБГ Димитър Делчев категорично отрече. Останалите трима членове, които напускат са Виолета Донева, Пеню Пенев и Филип Симеонов. Те казаха, че нямат информация за други заявки за напускане, но смятат, че ще има още напуснали ДБГ.

Напрежение се оказа, че има и в БСП във Варна, които подкрепят лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов за кандидат-кмет на морския град, а предложението дошло от местния лидер Борислав Гуцанов, след като всички други кандидати са дали самотовод. Всъщност преди няколко месеца ръководството на БСП свали доверието си от Гуцанов като шеф на БСП във Варна, но местните социалисти стоят зад него и наследник все още не е избиран. Именно затова се очаква на пленума в неделя, червените да не одобрят кандидатурата на Костадинов.

Междувременно от ЦИК съобщиха, че 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори през октомври. Отказана е регистрацията на 5 партии и 1 коалиция, тъй като представените документи не съответстваха на тези, които са предвидени. По отношение на Национално движение "Единство" и партия "Солидарност" броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от нужните 2500.