ГЕРБ: Няма да се влиза в затвора за споделено пътуване

ГЕРБ: Няма да се влиза в затвора за споделено пътуване

Споделеното пътуване няма да бъде криминализирано. Наказателна отговорност ще се търси само на нелегални превозвачи, които пледлагат услуга срещу облага, заяви Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ и зам.-председателят на транспортната комисия. Иванов е един от вносителите на изменения в Наказателния кодекс, който инкриминират нелегалните превози.

„В промените е записано, че оттоворност ще се търса само когато има облага, тогава вече не става дума за споделено пътуване. Защото не говорим само за плащане на горивото, а за възмездно предоставяне на определена услуга и получаване на облага срещу съответното пътуване“, коментира Иванов. Изявлението му дойде след спекулации в някои медии, че се внасят промени срещу споделения превоз.

Припомняме, че споделеното пътуване е тенденция от няколко години у нас. Най-често се организира чрез групи в социалните мрежи, за да се спестят разходите за транспорт до определена дестинация, както и времето за пътуване. Иванов припомни, че в мотивите към законопроекта изрично е записано, че промените не касаят споделеното пътуване.

В закона няма изрична регламентация за това какво представлява споделено пътуване. То може се определи като договор (в повечето случаи в устна форма) между шофьор на автомобил и друго лице/лица за съвместно пътуване с оглед разделянето на разходите за гориво.

Миналата година от 650 наказателни постановления с глоба от 2000 лева около 100 от тях са санкции заради нелегални превози, съобщи още Иванов. По думите му целта е да се ограничат пътувания с бусове зад граница и в страната, които не са лицензирани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.