ГЕРБ и Патриотите предлагат компенсации и за неприетите 3-годишни в забавачка

ГЕРБ и Патриотите предлагат компенсации и за неприетите 3-годишни в забавачка

Депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и  „Обединени патриоти“ предлагат родителите, чиито деца от 3-годишна възраст до първи клас не са приети в държавна или общинска детска градина, да бъдат компенсирани за разходите, които имат за тяхното отглеждане. Това става ясно от предложение за изменение на приетите на първо четене промени в Закона за предучилищно и училищно образование.

Първоначално предложението на депутатите, сред които са председателят на образователната комисия Милена Дамянова, зам.-председателят Милен Михов, предвиждаше компенсации само за децата в задължителна предучилищна възраст – 4 години и нагоре.

Внесеното предложени обаче предвижда държавата да представя средства на родител на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението им, когато детето не е прието за съответната учебна година поради липса на свободни места за целодневна, полудневна и почасова организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище, за които малчуганът е кандидатствал и от общината по местоживеене не е предложено друго равностойно място в общинската детска градина или училище или предложението е отказано от родителя.

Средствата за компенсациите се определят от министъра на образованието и науката, като не могат да надвишават средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищно образование в детска градина или училище. Компенсациите ще се изплащат до приемането на детето е държавна или общинска забавачка или школо, предвижда още предложението.

Промените в закона за предучилищно и училищно образование и предложенията между първо и второ четене ще се разглеждат днес на образователна комисия. С тях се регламентира и възможността за дистанционно обучение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.