ГЕРБ и Обединени патриоти ще подкрепят орязването на депутатските заплати при отсъствие от парламента. Това стана ясно от коментарите на шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. ГЕРБ и формациите от „Обединени патриоти” – „Атака”, НФСБ и ВМРО си устроиха формален коалиционен съвет, на който освен ветото върху Изборния кодекс, са обсъдили и предложенията за промяна в правилника на НС, до които пък се стигна след бойкота на БСП.

Това бе причината и преди дни от НФСБ да внесат предложения, според които неоправдано отсъствие от три поредни заседания или общо пет за месеца, народните представители да не получават заплати. Същото да важи и за допълнителните разходи, които един депутат взема – т.е парите за сътрудници, експерти, консултации. В момента дори и да не идват цял месец на работа, депутатите взимат 1/3 от възнаграждението си.

„Вие ако не отидете на работа, ще получите ли заплата от вашите работодатели.”,

попита риторично Цветанов. От ГЕРБ смятат, че народните представители трябва да бъдат солидарни с всички български граждани. „Няма престация (бел.р - задължение), която да е осъществена, така че няма да получаваш и заплата. Това е, което предприемем като действие, и смятаме, че то е справедливо”, аргументира се Цветанов. От думите му стана ясно, че те няма да внасят свои предложения, а ще подкрепят текстове от този на патриотите.

Малко по-рано в кулоарите на НС Валери Симеонов пък даде да се разбере, че

Народното събрание може да работи без БСП.

Симеонов защити поправките, внесени от неговата партия НФСБ . "Какво означава някой да не се явява в Народното събрание? Това означава отказ от изпълнение на служебни задължения”, каза той. И добави: „Тъй като идвам от бизнеса, не мога да си представя, че някой мой работник или служител ще каже - аз ще протестирам срещу методите на работа във фирмата, като не присъствам на работа. Ами като не присъстваш на работа, трябва да бъдеш уволнен”. Според него не трябва да има друго третиране на трудовите взаимоотношения и при народните представители.

 На свой ред от ДПС се оказаха на коренно противоположна позиция. Според Йордан Цонев поправките в правилника са посегателство върху парламентаризма.

„Буквално посегателство. Парламентаризмът не е това, което си мислят някои – натискане на копчета  и обслужващ персонал”,

аргументира се той. Цонев обясни, че ДПС няма да подкрепят текстовете и нито едно от предложенията за промяна на правилника на НС. „Зачестиха посегателствата върху парламентаризма, включително и по битово-организационни и финансови въпроси. Време е да се замислим. Да излезем от това дребнотемие и да помислим каква държава искаме да имаме”, каза още Цонев. Според него всеки опит Народното събрание да бъде превърнато в услуга на някой, е във вреда на гражданите и държавата. По думите му не се говори за истинската работа, която трябва да върши НС, за качеството на законите, а дневният ред бил само, за да се запълни времето.

„Това го прави управляващото мнозинство, да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им политически браг с националистите”, заключи Цонев.

Иначе днес правната комисия ще разглежда поправките в правилника, които са общо 5 - на НФСБ, както и на ВМРО, ГЕРБ и БСП, внесeни още в края на миналата година. Освен орязване на заплатите, хората на Валери Симеонов предлагат да се удържа половината от дневното възнaграждение на депутат, ако участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание. Предложението на ВМРО е  да се удържа 2/3 от заплата, ако един депутат отсъства от повече от половината регистрации за началото на заседанието или при поименната проверка на кворума. Да се въведе и промяна при изчисляване на месечното възнаграждение на депутатите, като това да става веднъж годишно по Златното швейцарско правило. 

От ГЕРБ предлагат при констатирано неоправдано отсъствие от проверка на кворума, която да се осъществява, чрез поименно изчитане на народните представители да се прави удръжка, в размер на 750 лв. от месечното им възнаграждение.

Това на БСП пък е за замразяването на депутатските заплати до размера от края на 43-то Народно събрание, което се равнява на 2976 лева. 

Същевремно стана ясно, че въпреки бойкота на БСП, двама соцдепуатати са били на 5-дневна командировка за изложение за лов и риболов в Залцбург от 20 до 24 февруари, като общите разходи за тях са около 6000 лева. Това предизвика реакцията от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в специално изялвение от централата на Позитано заяви, че

двамата депутати Иван Иванов и Йордан Младенов ще върнат на парламента командировъчните, изплатени им за пътуване до Австрия.

"Абсолютно недопустимо е да се харчат пари на хората за посещение на изложение, казах им веднага да връщат парите и те ще го направя", каза Нинова.  Въпреки това тя даде да се разбере, че ако зависило от нея, никога не би разписала подобна командировка и не разбирала защо парламентарната шефка Цвета Караянчева го е направила.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Захариева: България успя да наложи темата за Западните Балкани в ЕС

България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет на целия Европейски съюз, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията „Западни Балкани“ в НДК, предаде „Фокус“.

Липсата на финансиране на партиите ще доведе до диктатура, смята премиерът

Борисов: Затворихме кръга от ангажименти към ЕК

Липсата на финансиране на партиите ще доведе до диктатура, смята премиерът

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет, предаде „Фокус“.