До 1000 лв. глоба, ако не се използват по предназначение ваучерите за настаняване (ОБНОВЕНА)

До 1000 лв. глоба, ако не се използват по предназначение ваучерите за настаняване (ОБНОВЕНА)

ГЕРБ и ОП внесоха промените в Закона за ДДС в НС

Лицата, които не използват по предназначение ваучерите за настаняване, ще отнасят глоба от 500 до 1000 лв. и съответно имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. Това предвиждат промените в преходните заключения на Закона за ДСС в Закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ И ОП. Както по- рано през деня Искрен Веселинов от Патриотите обяви- Законът ще влиза в сила от 1 юли и ще е до края на 2021г.

Ваучерите са с номинална стойност 210 лв. и ще могат да се ползват от хора, които пряко осъществяват дейности, свързани с борба и превенция на разпространението на COVlD-19, а именно от лекари и медицински специалисти в лечебните заведения, независимо от формата на собственост, и на служители на регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, Национайния център по заразни и паразитни болести, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите може да се ползват еднократно само от вписаните в тях лица за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от 7 дни в обекти на държавни бази.

Вносителите се мотивират като пишат, че индикативният общ брой на леглата в обектите на дружества, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болниците за рехабилитация и балнеолечебните центрове, собственост на държавата и в почивните бази на министерствата и ведомствата, е около 15 000 легла. Те оценяват максималният брой на потенциалните правоимащи лица на около 70 000. При допускане, че всички правоимащи лица се възползват от правото си на ваучер за почивка със семействата си, би могло да се прогнозира, че средно ще почиват около 210 000 лица и при спазване на изискването за 7 дневна почивка, то леглодните индикативно ще възлязат на 470 000. Като се разделят леглодните на броя на леглата, се поличавало пълна заетост на базите от около 100 дни само от правоимащите и техните семейства, т.е. между З и 4 месеца.

Иначе в Закона за ДДС вносителите искат да се намали данъчната ставка на 9% за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или и двете, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илострации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания, различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама, и различни от публикации, които са изцяло или основно съставени от видео  съдържание или аудио музикално съдържание. Също така 9% ДДС за ресторантьорски и кетьринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна, като това няма да се прилага за ресторантьорски и кетьринг услуги, които се състоят в доставка на алкохолни напитки. 

Тук вносители се мотивират, че с въвеждането на тази ставка ще се подпомогне още по-бързо въстановяването на сектора от последиците от пандемията и защита на българското производство. Те записват още, че въвежднето на намалена ставка на ДДС ще доведе до намаляване на бюджетните приходи за предвидения период на действие 1 юли 2020 г. - 31 декември  2021 г. общо в размер на 275 млн. лв.

При ресторантьорски и кетьринг услуги загубата за 2020 г, за периода юли -декември ще бъде в размер на -105 млн. лв. постъпления от ДДС,  а за 2021 г. - 150 млн. лв. При доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или и двете, включително учебници и т.н., за периода юли-декември 2020 г., загубата можела да бъде в размер на 7 млн. лв. постьпления от ДДС., а за 2021 г. - 13 млн. лв.

Предложения за поправки в Закона за ДДС имат още от ДПС и от "Воля".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.