ГЕРБ и ДПС с декларации за 30г. демокрация в България
2

ГЕРБ и ДПС с декларации за 30г. демокрация в България

Работният ден на депутатите започна с декларации за 30г. демокрация в България от страна на ГЕРБ и ДПС.

Пръв на трибуната се качи депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Той започна с това какво се е случило преди 30 годни в Европа. За примери даде отварянето на границата между Унгария и Австрия, падането на първата тухла на Берлинската стена, протестите в Лайпциг и Дрезден, разстрела на Чаушеску в Румъния. След това даде пример с България, където на 10 ноември падна Тодор Живков и митинга на 18 ноември и как се е скандирало “демокрация”. По думите му този митинг изненадал не само лидерите на БКП, но и новите управляващи от СДС. След това засегна темата за двете национални катастрофи. „Първата завърши с национална политическа стачка и  падане на Луканов, а втората пък завърши със запалване на парламента” каза той.

 Той коментира и вчерашното интервю по БТВ на президента Румен Радев, като  каза очаквал Радев да изрази съжаление за двете национални катастрофи. “Вместо това уважаваният държавен глава предрече и е видял залез на ГЕРБ. Сега да кажем от името на ПГ на ГЕРБ, че политическите залези и изгреви ги определя гласът народен и Божи", посочи Марков.  Той се аргументира с това, че преди месец се е решило да няма залез на ГЕРБ в София, в Пловдив, във Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Силистра, Шумен, и др. градове. Марков даде да се разбере, че 5 млн. българи са пожелали да ги управляват кметове и местни парламенти. 

"С окото на депутат от ВНС останах тук като някакво изкопаемо виждам бодра смяна. Толкова млади и кадърни гербери. Най-вече понеже не съм джендър гербер – гебрерки”, изтъкна бившият конституционен съдия и добави, че се  задавало бодра смяна.  Марков заяви, че даже сме преливали от демокрация, защото никъде нямало председател на ВКС, който да четял политически неолиберални тирамби. „Хайде халал да са му и това постигнахме”, каза той и добави, че от ГЕРБ се прекланяли на десетките хиляди свалили чл. 1. „Обещаваме на всички вас, че никога няма да допуснем да се повтори", подчерта Марков. 

След него декларация от името на група направи и зам.-председателят на ПГ на ДПС  Йордан Цонев. Той изтъкна, че този спомен е много важен, но не трябвало да има дупки в него. По думите му когато сме говорели за онези събития и за митингите, на които излезли над 20 хил. души с страната не трябвало да забравяме българските етнически турци и  мюсюлманите в България, защото и те били в София на митингите.

Цонев каза,че докато по трибуните излизали д-р Желю Желев и други дейци по същото време имало политически затворници, а тези по трибуните не били такива. По думите му някой водели битки с тоталитарния режим, като  дисиденти, с книги и със слово, а други били водили истинска битка с тоталитарния режим. "Къде беше д-р Ахмед Доган тогава? В Затвора излежаваше присъда в битката за права и свободи за демокрация в България”, изригна Цонев. След това заяви, че когато сме говорели за събитията от преди 30 години не трябвало да пропускаме решаващата роля на  българските мюсюлмани в битката срещу тоталитарния режим. „Това го казвам с чест, с достойнство, аз православният християнин”, добави той и отбеляза, че без битката на целия народ и на една важна част от него, българските мюсюлмани, тоталитарния режим нямало да бъде така силно разклатен и да падне. По думите му нямало да има днешните събития и последващата роля на ГЕРБ. Той изрази уважение към ГЕРБ, но отбеляза, че България е преминала през изпитанията без ГЕРБ. Той обърна внимание, че България е станала член на НАТО с решаващата роля на ДПС и член на ЕС с мандат в управлението на ДПС. "Мислите, че ако подминаваме тези факти, историята ще ги подмине или ще ги направи по-малки? Не, няма да ги направи", обясни още Цонев.  Той даде да се разбере, че етническите турци са не по-малко големи патриоти от всички останали.

„Ето това е патриотизмът. Някои от тях дадоха живота си, други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България, застанаха твърдо зад европейския, натовския, демократичния път на България. Това беше ДПС, това е ДПС и това ще бъде ДПС. Не подменяйте ролята на ДПС" завърши под ръкопляскания Цонев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.