ГЕРБ и БСП в спор за новата автомобилна камара

ГЕРБ и БСП в спор за новата автомобилна камара

Нинова: Близък до ГЕРБ я запази за себе си, Управляващите: Марката е прехвърлена на КРИБ

ГЕРБ и БСП влязоха в поредна размяна на упреци, но този път заради новата автомобилна камара, чието създаване тепърва предстои.

Лидерът на БСП и депутати от левицата проведоха среща с представители на автомобилните превозвачи, които били притеснени от новия Закон за автомобилната камара.  След това Нинова нападна управляващите, че ще ликвидират транспортния бранш  като го предоставят в ръцете на близки до властта.По димите на Нинова автомобилна камара още не е създадена със закон, но „едно лице, близко до ГЕРБ“ – Миролюб Столарски, вече е запазило името в Патентното ведомство и вече се е регистрирал като представляващ камарата. Превозвачите по думите на Нинова пък са задължени да членуват в камара. Това е абсолютно лобистки закон, отсече тя и обясни, че 17 000 фирми ще трябва да внасят по 1000 лева на година. Така чистият приход ще е 17 млн. лева. Според Нинова това решение убивало малките и средни превозвачи и левицата е против закона и настоява той да бъде изтеглен и да не влиза в зала.

Димитър Димитров шеф на Камара на автомобилните превозвачи в България заяви, че  ще се проведе среща с "Обединени патриоти", „Воля“, както и с транспортна комисия. 

На свой ред Станислав Иванов от ГЕРБ, който е и зам.-шеф на траспортната комисия, отрече упреците. По думите му законът бил обсъждан на четири кръгли маси, исканията на бранша били взети под внимание. Така те се съобразили с искането им не камарата да издава лицензи, а транспортното ведомство. Съобразили се и с искането камарата да има две направления – за автомобилния превоз и за товарните превози.

Той отрече изборът на шеф на камарата да е предрешен. Изборът на председател и размерът на членския внос по думите му ще се реши от всички превозвачи по време на първото учредително събрание в зала „Арена Армеец“. Именно там 16 000 превозвачи ще изберат и устава на камара. Не било вярно, че ръководството ще бъде несменяемо. В проектозакона е записана мандатност на шефа на УС и на членовете. Те могат да останат начело на камарата само два последователни мандата. А за регистрацията на Миролюб Столарски герберът обясни, че веднага след като научил за казуса говорил с него.  Той пък му обяснил, че е прехвърлил на КРИБ името на камарата, още в съшия ден, в който я е регистрирал в Патентното ведомство.  По думите му в момента превозвачите били разделени в множество организации – над 140 и всеки един от тях твърди, че е най-добре представен.  Тази камара ще издава единствено два документа, посочи Иванов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.