0

Г ЕРБ взе всички районни кметове в Пловдив и Варна, но само половината от районите в София. Това показват окончателните резултатите от втория тур на местните избори в неделя.

ГЕРБ взе всички районни кметове в Пловдив и Варна, но само половината от районите в София. Това показват окончателните резултатите от втория тур на местните избори в неделя.

В Града под тепетата партията на Бойко Борисов ще управлява и шестте района, като голяма част от кандидатите на партията спечелиха вота с над 60% подкрепа и с голяма преднина пред опонентите си. Един от районите – „Тракия“, пък бе спечелен убедително от ГЕРБ още на първи тур. По-оспорвана бе битката за район „Южен“, където Костадин Язов мереше сили с кандидата на ВМРО Борислав Инчев, като първият победи с около 48% одобрение.

Подобна бе и ситуацията във Варна, където ГЕРБ спечели и в петте района на морския град. И там преднината на ГЕРБ пред съперниците бе голяма, като кандидатите им победиха с между 57 и 66% от гласовете на балотажа. Не така обаче стоят нещата в София, където ГЕРБ ще управлява в общо 12 района на столицата, като за сравнение след местните избори през 2015-а те имаха общо 19 района. Досегашните кметовете на ГЕРБ не успяха да се преборят за нов мандат в Лозенец, Овча купел, Слатина, Студентски град, Триадица, Изгрев и Панчарево. Първите пет този път отидоха при „Демократична България“, която взе общо 8 районни кметове. Така

подсъдимият бивш енергиен министър Трайчо Трайков

застава начело на община Средец, видният протестър от „Да, България“ Георги Илиев, който е в националния съвет на олигархичната формация, пък става кмет на Слатина, а Константин Павлов, който е в контролната комисия на партията, оглавява район Лозенец.

БСП пък победи в Изгрев.

Независимите райони кметове са трима

като един от тях бе подкрепен от БСП. Става дума за Стефан Стефанов, който спечели в Младост и е бивш главен архитект на районната община по времето, когато Десислава Иванчева бе кмет. Другите независими са в Панчарево и Кремиковци.

Въпреки това ГЕРБ запазва ключови общини като Витоша, Банкя, Връбница, Нови Искър, Люлин, Надежда, Сердика, Искър, Подуяне и Красна поляна.

София

"Искър" Ивайло Цеков ГЕРБ

"Подуяне" Ева Митова ГЕРБ

"Лозенец" Петър Павлов ДБ

"Нови Искър" Даниела Райчева ГЕРБ

"Витоша" Теодор Петков ГЕРБ

"Младост" Стефан Стефанов независим

"Люлин" Милко Младенов ГЕРБ

"Сердика" Тодор Кръстев ГЕРБ

"Оборище" Николай Александров ДБ

"Възраждане" Савина Савова ГЕРБ

"Красна поляна" Иван Чакъров ГЕРБ

"Надежда" Димитър Димов ГЕРБ

"Илинден" Иван Божилов ГЕРБ

"Панчарево" Николай Гюров независим

"Овча купел" Ангел Стефанов ДБ

"Красно село" Росина Станиславова ДБ

"Слатина" Георги Илиев ДБ

"Връбница" Младен Младенов ГЕРБ

"Триадица" Димитър Божилов ДБ

"Изгрев" Делян Георгиев БСП

"Студентски" Петко Горанов ДБ

"Средец" Трайчо Трайков ДБ

"Банкя" Рангел Марков ГЕРБ (избран на първи тур)

"Кремиковци" Лилия Донкова независим

Варна

"Приморски" Петя Проданова ГЕРБ

"Младост" Христо Христов ГЕРБ

"Одесос" Георги Недев ГЕРБ

"Аспарухово" Ивайло Маринов ГЕРБ

"Вл.Варненчик" Николай Костадинов ГЕРБ

Пловдив

"Северен" Стоян Алексиев ГЕРБ

"Западен" Димитър Колев ГЕРБ

"Централен" Георги Стаменов ГЕРБ

"Източен" Иван Стоянов ГЕРБ

"Южен" Костадин Язов ГЕРБ

"Тракия" Костадин Димитров ГЕРБ

Псевдодесните с взаимни нападки заради подкрепата от ляво

Фейсбук завря от взаимни нападки в редиците на псевдодесните от олигархичното обединение „Демократична България“. Причината – подкрепата, получена за кандидатите им за районни кметове от ляво. В столицата коалицията, в която влизат „Да, Бълагария“, ДБС и зелените, успя да вземе общо 8 района. Именно в тази връзка един от рупорите на олигархичното обединение написа в социалните мрежи, че „Демократична България" изглежда трябва да благодари на БСП, защото в районите, където има кметове, на първи тур кандидатите на коалицията изоставали с между 3 и 11%, но в крайна сметка ги печелят. Това пък стана повод за разгорещени дискусии под поста, като бившият седесар Евгени Михайлов коментира, че т.нар. градска десница се е поминала. Той дори дава за пример и Варна, където активистите и симпатизантите на ДБ са гласували масово за Костадин Костадинов от „Възраждане“ на балотажа. От там активисти на дясното обединение се опитват да изкарат твърденията на Михайлов като спекулативни. „Докато спорим и се обясняваме Мая М. може да я оглави“, отвръща пък Михайлов по адрес на т.нар. градската десница. „Аз викам да намерим врага първо, това е много важно!“, отвръща му друг симпатизант на десните.

„Важното е, че ДБ ни опази от комунистите", пише пък друг коментиращ на шега. Трети пък дават да се разбере, че в замяна не са гласували за Мая Манолова. „Не всички от художествено творческата интелигенция, ние не“.