ГЕРБ: ББР отчита загуби, а директорите ѝ са с огромни заплати и бонуси
2

ГЕРБ: ББР отчита загуби, а директорите ѝ са с огромни заплати и бонуси

Българската банка за развитие генерира загуби, а не печалби в последните месеци. За сметка на това обаче бордът на директорите получава огромни заплати и бонуси. Това обявиха представители на ГЕРБ по време на брифинг на партията. 

Те дадоха подробна информация относно паричните възнаграждения и допълнителни такива в банката. По техни данни изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев, който е поканен лично от Кирил Петков за длъжността, получава месечна заплата от 17 хиляди лева, както и още 2 хиляди лева от фонда за капиталови инвестиции, който е дъщерно дружество на банката. Той е представител и към инвестиционния фонд към инициативата "3 морета". Любомир Талев попита дали е вярно ли е, че Арабаджиев получава от там 13 хил. евро месечно. Ако е така, той получава около 45 хил. лв. месечно, сметнаха от ГЕРБ.

Талев също така заяви, че Цанко Арабаджиев е бивш кандидат-депутат от "Демократична България". Той бил уволнен от друга банка, а ВКС потвърдил уволнението с мотивите, че оценката за работата му е незадоволителна, той не умее да работи в колектив, налице е неумение да управлява кредитни сделки и да отчита движението им. Осъден е да плати на бившия си работодател над 17 хил. лв., което до този момент не е ясно дали са декларирани в БНБ и пред инвестиционния фонд "Три морета" и дали Арабаджиев, по подобие на шефа си Кирил Петков не е подписал декларация с невярно съдържание, коментира Талев. 

Вторият член на Съвета на директорите е Владимир Георгиев. През месец август и септември той е получавал по 15 625 лв. Той се е назначил и в дъщерното дружество ББР микрофинансиране, от което получил допълнително 1000 лв. през август и 2000 лв. през септември. 

Другите двама са Живко Тодоров и Крум Георгиев, които също получават сериозни суми от банката. Те взимат съответно по над 24 хил. лв. и около 17 хил. лв. на месец. Първият е взел допълнително 6 хил. лв. за август и 2 800 за септември. Крум Георгиев е взел допълнително 1400 лв. за август и 1989 лв. за септември. 

За последната половин година активите на Българската банка за развитие не просто не са се увеличили, те дори не са останали същия размер. Имаме спад от почти половин милиард лева. Близо 4 млрд. лева в края на първото тримесечие на 2021 г., 3,5 млрд. към края на третото тримесечие”, отбеляза Димитър Вучев от ГЕРБ.

По думите му има няколко пера, в които спадовете са особено притеснителни. „250 млн. лв. спад на банката и нейните парични средства – това показва една декапитализация. Ликвидността, паричните средства, с които разполага банката е спаднала с 200 млн. лв.”, посочи още той. 

„По същество банката трябва да предоставя кредити на бизнеса. Отпуснати са 55 кредита за периода 25 май до днес. 47 от тях са през микрофинансиращото дружество на банката. Едва 8 кредити е предоставила самата банка. Това е промяната в нея", добави той и посочи, че на 5 август с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лева с аргумента, че ще бъде подкрепян бизнеса. Вучев заяви, че такава подкрепа не е оказвана и запита къде са парите. 

Позовавайки се на наименованието на политическата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната", Георг Георгиев, който е председател на Младежката организация на ГЕРБ, посочи, че промяната наистина продължава, но тя не е от полза за българските граждани. 

От партията на Борисов подхванаха и темата с уволнения изпълнителен директор на дКК Ваня Караганева. Една от причините за отстраняването ѝ от длъжност е, че тя еднолично сключила договор с адвокатска кантора за 1 120 000 лв. за услуга, която вече е била извършена от друга кантора. Представителите на ГЕРБ твърдят, че кантората, с която Караганева сключила договор е "Георгиев, Тодоров и ко". Те заявиха, че тя е свързана с фирмата доставчик на машината за гласуване "Сиела Норма".

По думите Любомир Талев банката подготвяла сключването на договор за юридически услуги на стойност 600 000 евро и е възможно да избере същата кантора или тази на юристката на "Продължаваме промяната" Лена Бориславова.

От ГЕРБ дори представиха графика, според която Кирил Петков и Асен Василев са създали схема да спечелят изборите на 14 ноември. Чрез договорите за адвокатстки услуги с въпросната кантора ""Георгиев, Тодоров и ко" през държавните структури, те си осигурили онези машини, които седмица преди вота се оказаха нелегално при сертифицираните.

Представителите на партията коментираха и трагичния инцидент на АМ "Струма", където 45 македонски граждани загинаха.  През 2021 г. АПИ възложила на "Автомагистрали" да се възстанови маркировката на тази част от пътя. Това трябвало да се случи до октомври тази година, но тя така и не била подобрена, обясни Николай Алгафари.

„На брифинга беше направено внушение, че едва ли не скоростта на пътя, който не е магистрала, е увеличена от 90 на 120 км/час при управлението на ПП „ГЕРБ”. Фактите сочат, че това е станало при кабинета „Орешарски” и министър Десислава Терзиева”, добави той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.