"Въпросът за съществуването на специализираните съдилища в България, както и за тяхната компетентност, е вече решен. И то с произнасяния на Конституционния съд по темата". Така председателят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев коментира пред "Правен свят" поредните атаки на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу специализираните органи на съдебната власт.

В четвъртък, докато коментираше скандала със съдия Андон Миталов, на когото САЩ забраниха да навлиза на тяхна територия заради "корупционни действия", Панов използва случая, за да прокара политическата теза относно смисъла и съществуването на специализираните съдилища.

Въпреки наличните решения на Конституционния съд относно съществуването на тези органи, както и във връзка с тяхната компетентност, председателят на ВКС си позволи да призове за нов дебат за "самото създаване на тези специализирани съдилища, начините, по които бяха създадени, начините, по които бяха попълнени съставите".

В отговор на въпросите на Панов за създаването на съдилищата и попълването на съставите им, председателят на АСНС Георги Ушев посочи, че то се случва точно така, както и в останалите съдилища в цялата страна. "Назначаването на съдии в Специализирания наказателен съд (СНС) и в Апелативния специализиран наказателен съд е абсолютно същото, както във всички останали съдилища в страната. А именно – съобразно правилата на ЗСВ и съответните му редакции през годините, включително за съществуващата до неотдавна външна квота за окръжните съдилища. Както е известно, назначаването на всеки магистрат в държавата ни става с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), което подлежи на контрол единствено пред Върховния административен съд (ВАС)", коментира Ушев.

По повод опитите на Панов да употреби името на съдия Миталов за неизвестни до момента цели, председателят на АСНС коментира: "Генерализирането на частен случай и то такъв, по който до момента не е постъпила никаква конкретна информация, намирам за недопустимо".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пенсионерите и гражданите в затруднено положение остават приоритет, обяви премиерът

Борисов: Длъжни сме да защитим живота и здравето на хората

Пенсионерите и гражданите в затруднено положение остават приоритет, обяви премиерът

"Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира решенението на Министерския съвет да поиска удължаване на извънредното положение с месец. 

Прокурор ни вика на разпит по телефона

По време на извънредното положение призоваването за разпит да става по телефон или по електронен път. Това е една от мерките за организацията на работа на прокуратурата по време на извънредното положение, които бяха приети на заседание на прокурорската колегия на ВСС. То беше проведено по видеоконферентна връзка и излъчвано онлайн, както винаги.