0

Г еорги Господинов и Милен Русков публично заровиха томахавките по време на петата церемония по раздаването на наградите на Столична библиотека "Писател на годината & Читател на годината". Георги Господинов бе обявен за най-четен автор на художествена литература за 2018-а с "Физика на тъгата", "Естествен роман" и "Всичките наши тела", а миналогодишният носител на приза Милен Русков, който тогава спечели аудиторията с романа си „Чамкория“, трябваше да му връчи отличието. Двамата интелектуални опоненти излязоха на сцената и размениха помирителни слова. „Беше интересна гледка, нали?!“, обърна се към присъстващите Русков, който преди около малко повече от година бе подел офанзива в социалните мрежи срещу Господинов, характеризирайки го, най-общо казано, като изкуствено лансиран автор и маркетингов продукт. „Каквото и да съм говорил, Георги Господинов е добър писател. На полето на конкуренцията

ние понякога казваме излишни работи

Заповядай“, подаде му наградата Милен Русков, допълвайки, че тя е заслужена и не е изненадан кой е лауреатът. „По Коледа стават чудеса“, с шега откликна Георги Господинов и обясни, че това отличие е много ценно за него, защото не се присъжда от специализирано жури, а го определя читателският интерес. „Срещата между книга и читател възпитава вкус, което днес за нашето общество е особено важно“, коментира Господинов и отбеляза, че наградата идва точно за 25-годишнината от публикуването на първата му книга – стихосбирката „Лапидариум“. „Обичайте българските писатели, докато са живи“, призова той. Водещият на церемонията, актьорът Стефан А. Щерев, нарече призьора „вечен физик на тъгата“. Малко след това, когато Милен Русков излизаше от залата, Господинов го задържа и двамата си стиснаха ръцете.

Премирани бяха и подгласниците на Господинов – още неколцина най-четени в Столична библиотека съвременни български автори. Сред тях бяха Владимир Зарев, Алек Попов, Захари Карабашлиев, споменатият вече Милен Русков, Стефан Цанев, Михаил Вешим, Ивинела Самуилова, Розмари Де Мео, Неда Антонова, и – дали да се учудваме?! – Венета Райкова. Часове по-късно Фейсбук се появи вълна от негативни коментари за наградата на водещатата на „Папараци“.

Белетристът Владимир Зарев, чийто най-нов роман „Чудовището“ се очаква да излезе през пролетта, си спомни младите години и разказа как навремето се е опитвал да бяга за здраве в парка. Срещу себе си обаче виждал също такива бегачи с измъчени лица и решил, че

писането е по-приятно занимание от спорта

„18% сивият“ Захари Карабашлиев пък се позова при награждаването на несвършващия ремонт по „Графа“ пред Столична библиотека и апелира: „Нека всеки да започне ремонта от собствените си мисли“.

Като най-четен автор на научна и научно-популярна литература за 2018 г. се наложи проф. Николай Овчаров с "Един археолог пътешества по света", "Перперикон и околните твърдини през Средновековието", "Цар Калоян - пълководецът" и "Шифърът на Перперикон", а като детски автор – издателката Божана Апостолова с авторската си поредица "Малката Божана".

За читател на годината бе коронясана младата дама Христина Савова, заела от библиотеката за този период над 150 книги. Тя получи своя приз от ръцете на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 10-годишната Ема Николова се оказа най-запаленият читател на детска литература, а Галина Бончева – най-активният виртуален ползвател на библиотечното богатство.

Всички желаещи гости на тържеството имаха възможност да получат едногодишни безплатни читателски карти. Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова разкри, че през отиващата си година читателите им са се увеличили с 20 000 души, което опровергава клишето, че българинът не чете. Тя обеща по-добри условия за любителите на книгите, разширяване на филиала на библиотеката в Студентски град и активно използване на видеобуса, който посещава различни квартали на София.