Георги Глушков доволен след Общото събрание на Лигата

Георги Глушков доволен след Общото събрание на Лигата

Новият сезон да започне на 10 октомври, предлагат клубовете

Със задоволство и благодарност към колегите си излезе от близо седемчасовото заседание на Общото събрание на НБЛ президентът на БФБаскетбол и изпълняващ длъжността Генерален мениджър на лигата Георги Глушков. Бившият национал благодари на представителите на 10-те елитни клуба в България за ползотворната дискусия и готовността да мислят за бъдещето на българския баскетбол. Една от основните дискусии в срещата на НБЛ бе именно намирането на начини за налагане и даване на шанс на млади български играчи в отборите.

„Беше много позитивна среща. Благодарен съм на всички, които присъстваха. Изготвихме предложения с добро мнозинство. Това е една хубава база за решения на УС. Отделихме много време на въпроса за младите състезатели как да им дадем шанс. Имаше доста дискусии. Доволен съм, че заедно, с добро мнозинство взехме решение и ще направим стъпка в тази посока“, коментира Глушков.

Той коментира и разговорите около появилото се предложение за регионална лига, включваща отбори от България, Северна Македония и Гърция. „Вече работим сериозно по въпроса. Трябва бързо да се ориентираме, да съберем информация. Работя за срещи с ръководствата на съседските федерации. Мисля, че срок до 15 юли, е оптимален да сме се организирали. След това ще е много по-трудно, защото вече ще трябва да работим за изработването на календар и на вътрешното първенство. Има варианти да се включат и гръцки и сръбски отбори. Имаме добри отношения с тези държави“, допълни президентът на БФБаскетбол.

Глушков обясни, че до събирането на Управителния съвет, предстои много работа с регионалните представители на БФБаскетбол и с клубовете по места, за да бъде предложена оптимална форма за завършването на Държавните първенства при подрастващите и намирането на решение за шампионатите в А групите при жените и мъжете. „Всеки ден чакаме и окончателното решение на ФИБА за Световното първенство. Те още сондират и проучват дали ще бъде възможно провеждането на турнира в София. Очакваме това решение, за да започнем работа и по календара на националните отбори“, каза още Глушков.

Общото събрание предложи новият сезон в НБЛ да стартира на 10 октомври. Около това предложение са се обединили всички шефове на клубовете. BGBasket.com информира, че броят мачове остава същият, а завъртанията все още ще са по три, както досега. Не е ясно колко отбори ще участват в новия сезон, като срокът за заявки е до 1 юли.

Броят на чужденците остава същият - максимум трима едновременно на паркета. Остава задължително присъствието на български играчи по всяко време в игра. Събранието е отхвърлило идеята да се намали драстично или изобщо да няма чуждестранни играчи по предложение на "Левски Лукойл".

От сезон 2020/21 в състава от 12 баскетболисти за мач, всеки отбор ще трябва задължително да има по 1 играч до 19-20 годишна възраст, и още един до 23-24. От сезон 2021/22 ще се увеличи бройката на младите играчи до трима. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.