0

А встралийски учени откриха, че особеностите в структурата на гените, управляващи работата на кръвоносните съдове, пряко влияят на предпочитанията за вида кафе, което се консумира, съобщи пресслужбата на университета на Южна Австралия.

Австралийски учени откриха, че особеностите в структурата на гените, управляващи работата на кръвоносните съдове, пряко влияят на предпочитанията за вида кафе, което се консумира, съобщи пресслужбата на университета на Южна Австралия.

"Хората пият кафе по най-различни причини, включително и за това да се чувстват бодри. Понякога това е заради вкуса, друг път е по навик. По-рано ние дори не подозирахме, че употребата на кафе се управлява подсъзнателно от нашия организъм чрез нивото на кофеина в нашия кръвоток. Така се формират и нашите вкусови предпочитания", изтъква една от авторките на проучването проф. Елина Хюпонен.
Нейният екип изследвал данните на 400 хиляди британски доброволци, предоставили своя ДНК за анализ. В същото време те попълнили формуляри за своите вкусови предпочитания.


Били идентифицирани любителите на различни видове кафе и структурата на техния геном. Анализът разкрил необичайна закономерност, свързана с работата на гените, управляващи кръвоносните съдове и изборът на кафе.
Хората с гени, предразполагащи към високо кръвно налягане, предпочитали да пият капучино и другите варианти на кафето, съдържащи минимални количества кофеин. А носителите на мутации, които снижават възможността от развиване на хипертония, наблягали на силните разновидности кафе.
Според австралийските учени, тези особености при работата на гените влияят на подсъзнателно ниво на нашите вкусови предпочитания при избор на кафе. Те ни заставят да се отказваме от употребата на онези разновидности, които могат да се отразят отрицателно на нашата сърдечносъдова система.