Генетична мутация предизвиква рак на яйчниците

Генетична мутация предизвиква рак на яйчниците

Генетична мутация предизвиква рак на яйчниците

Генетична мутация е една от водещите причини за отключване на рак на яйчниците, съобщиха лекари – онколози, по време на семинар, който се проведе в София по повод на Световния ден за борба с рака на яйчниците.

Става въпрос за BRCA гените, които присъстват в човешкото тяло и участват в поправянето на нарушения в структурата на ДНК. Така те пазят нашите клетки здрави. В някои случаи е възможно те да се променят, т.е. получава се мутация. Тези мутации в BRCA гените могат да са наследствени или да са възникнали спонтанно. При такова състояние организмът не може да се справи с поправянето на повредената ДНК, което води до повишаване на риска за развитие на рак на яйчниците и дори рак на гърдата. Затова

лекарите препоръчват при наследственост

да се правят не само чести профилактични прегледи, но и да се проверява лабораторно статусът на въпросните гени. Това е възможно с високотехнологични изследвания, но към момента те не се поемат от НЗОК и остават за сметка на пациентките.

„Между 50-75% от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на мутации в BRCA гените, обясни проф. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина при Медицинския университет в София. - Затова скринингът се превръща във важна част от клиничната практика и позволява да се проведе профилактика, ранна диагностика, прогноза и лечение на рака на гърдата и яйчниците“, допълни тя.

Проф. Кънева обясни, че критерии за насочване за генетично изследване при фамилен рак на гърда и яйчници са наличие на една или повече жени в рода, заболели преди 45-годишна възраст, ранно начало на болестта преди 50 години и фамилна история за други онкологични заболявания, като простата, панкреас, меланом.

Всяка година в световен мащаб се

диагностицират около 240 000 жени с рак на яйчниците

Това е шестият по честота карцином сред жените в Европа. Континентът е с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином, както още се нарича този вид рак, в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни. Към момента науката все още няма обяснение на този факт, но се предполага, че една от причините е нездравословният начин на живот на Стария континент.

В България всяка година се диагностицират около 800 жени, като около 421 от тях губят борбата със заболяването.

Като причините за рака на яйчниците, освен наличието на генни мутации, могат да са още затлъстяване и повишен прием на мазнини, фамилна обремененост, ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, както и дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия.

„Ранните симптоми на рака на яйчниците често липсват, поради което заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато шансовете за лечение са по-малко. В България в такъв етап на болестта се откриват в 64% от случаите. Това каза д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на Клуб „Млад онколог“. - За ранното диагностициране на заболяването е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост,“ подчерта тя.

Симптоми на карцинома

Независимо че ранни симптоми при рака на яйчниците няма, когато карциномът се развие и напредне, има известни признаци, по които жената може да се досети, че нещо се случва в нейния организъм. Често пъти те са същите като други, по-малко сериозни състояния, като синдром на раздразнените черва или предменструален синдром. За наличието на образувание могат да говорят необяснимо подуване на корема, болки в корема или гърба, загуба на апетит или чувство за бързо засищане, промени в тоалетните навици, необяснима загуба или наддаване на тегло, лошо храносмилане или киселини и честа умора.

Ако някои от тези симптоми са необичайни за вас и продължават по-дълго време, важно е да се консултирате с вашия гинеколог, съветват специалистите.

Ракът на яйчниците се среща рядко при жени под 40-годишна възраст.

Диагностиката се извършва чрез взимане и изследване на цитонамазка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.