Генерал от ГРУ: Отровете Скрипал (ОБОБЩЕНИЕ)
5

Генерал от ГРУ: Отровете Скрипал (ОБОБЩЕНИЕ)

От Лондон Денис Сергеев наредил по GSM-а на двама полковници да убият бившия си колега

Висшият офицер от руското военно разузнаване Денис Сергеев е ръководел групата заподозрени за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това свидетелстват нови доказателства, получени в хода на разследването на Би Би Си и  излъчени в програмата „Нюзнайт“ в петък вечер.

Разкритието идва часове след като британският министър-председател Тереза Мей поиска на срещата си с руския президент Владимир Путин на форума на Г-20 в Осака отровителите на Скрипал и дъщеря му Юлия незабавно да бъдат изправени пред съд.

Сергеев е с чин генерал-майор от ГРУ и оперира в международен план с агентурната самоличност Сергей Вячеславович Федотов. Шпионинът три пъти се е подвизавал в България (виж по-долу). Другите двама, официално заподозрени за покушението, са полковниците Александър Петров и Руслан Боширов, също от ГРУ. Техните истински имена са Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Още този февруари британските медии съобщиха, че едновременно с агентите Александър Петров и Руслан Боширов в Лондон е пристигнал и някой си Сергей Федотов, също участващ в операцията. Разследващата група "Белингкат“ и руското издание „Инсайдър“ тогава публикуваха материал, в които съобщиха, че в действителност Федотов може би се казва Денис Сергеев. Би Би Си обаче успя да установи, че Сергеев е генерал-майор и служи в ГРУ. 

Независими източници потвърдиха пред кореспондента на Би Би Си Марк Ърбан, че Сергеев е ръководител на оперативна група и след пристигането си в Лондон е поддържал връзка с висшестоящи офицери в Москва. Звънял е за инструкции на телефонен номер, записан на името на „Амир-Москва“, разкрива едно от приложенията за обмен на данни по интернет.  

Според източниците Денис Сергеев пристига в лондонското летище Хийтроу в петък на 2 март сутринта и си заминава в неделя следобед – 4 март 2018 г. - в деня, когато с отровното вещество „Новичок“ е намазана дръжката на входната врата на жилището на Сергей Скрипал.

В британската столица Сергеев се настанява в хотел край гарата Падингтън, докато преките изпълнители – агентите Петров и Боширов, си наемат стая в хотел в района на Боу в Източен Лондон. Детайли от визитата на Сергеев излизат на бял свят, след като международната група за  разследвания „Белингкат“ успя да получи данни от мобилния му телефон и да ги сподели с Би Би Си. По време на своя кратък престой генералът от ГРУ се е постарал да не използва безжични точки на интернет, а само 3G и 4G мрежи. Влизал е в нета стотици пъти. Предавал е и е получавал съобщения чрез месинджърите „УотсАп“,“Вайбър“ и „Телеграм“ и в повечето случая става дума за снимки, вероятно от външното наблюдение на Скрипал.

Въпреки че по-голямата част от визитата си генералът провежда в района на Падингтън, сутринта на 3 март след две обаждания от „Амир“ той се отправя към центъра на Лондон и достига крайбрежна улица на Темза в района на Оксфорд съркъс.  Като се съпоставят данните на полицията за местонахождението на другите двама заподозрени, се установява, че в този ден и именно на това място Сергеев е имал около 30-40 минути свободно време, през което той е можел да се срещне с агентите Петров и Боширов. Двамата неотдавна си признаха, че в този ден и час са били в същата част на Лондон, но за да си купят маратонки.

Агентите малко по-късно се качват на влака за Солсбъри, който тръгва от намиращата се наблизо гара Ватерло, а генералът звъни на „Амир“. В Лондон Сергеев отговаря на десетки позвънявания от „Амир“ и говори единствено с него.

Сергеев използва само един телефон, който според източниците е личният му GSM за връзка с ГРУ. На пръв поглед в апарата нищо не бие на очи – той работи с предплатена СИМ карта. Само че сега се разбира, че той няма IMEI – уникалния код за идентификация на мобилните телефони. Освен това, въпреки руското законодателство, този номер в продължение на няколко години не е имал собственик (виж карето). Данните, предоставени на "Белингкат", показват, че генерал Сергеев, под псевдонима Сергей Федотов, е пребивавал във Великобритания и преди – през 2016 и 2017 г. При това през 2017 г. Сергеев се е намирал на Острова по едно и също време с полковник Александър Мишкин. Британските следователи смятат, че именно по времето на тази визита е подготвен планът за отравянето на Скрипал. И въпреки че има данни за продължително наблюдение на Скрипал, а така също, че операцията в Солсбъри е била отрано планирана, от метаданните на телефона на Сергеев се разбира, че той е закупил в Лондон обратен билет в последния момент. Ръководителят на разследването на "Белингкат" Христо Грозев каза пред Би Би Си, че на 1 март Сергеев „трескаво е звънял на туристически агенции“, за да си резервира полет.

Денис Сергеев е роден през 1973 г. в град Ушарал в Югоизточен Казахстан, съобщи по-рано "Белингкат". Би Би Си успя да потвърди тази информация завчера от източник, изучаващ няколко руски бази данни. Възможно е военната си кариера Сергеев да е избрал още през юношеството си – човек с тези имена и рождена дата фигурира в сайта на Екатеринбургското Суворовско училище на завършилите през 1990 г. След 2000 г. Сергеев пристига в Москва и постъпва във Военнодипломатическата академия на Министерството на отбраната, посочва "Белингкат". Това учебно заведение е известно като Консерваторията и е ковачница на кадри за военното разузнаване. По данни на Би Би Си в Москва човек с такова име действително е регистриран на адрес - ул. „Народно опълчение“  №50/1, където се намира и базата на Консерваторията. На същия адрес е регистрирана и неговата съпруга Татяна. Този февруари Татяна Сергеевна потвърди по телефона пред Би Би Си, че мъжът й се казва Денис Вячеславович Сергеев и че е роден в Казахстан. Това съвпада с данните на "Белингкат". Тя обаче нарече информацията за службата му в ГРУ “приказка“ и отказа да отговаря на въпроси с какво точно се занимава нейният мъж. Би Би Си отново позвъни на съпругата на Сергеев за коментар за новите разкрития, но тя отказа категорично да отговаря на въпроси.

"Белингкат" и „Инсайдър“ твърдят, че преобразяването на Сергеев във Федотов е станало през 2010 г. Тогава Сергей Федотов получава своя задграничен паспорт в същото Управление на Федералната миграционна служба на Русия, където своите документи взимат и агентите Петров и Боширов. Номерата на паспортите на тримата, както разкри сайтът „Фонтака“, се различават само по последните цифри.

Анализът на придвижването на генерала в Москва показва, че неговият всекидневен маршрут включва пътуване от мястото, където живее, до няколко места, където се провеждат операции на ГРУ. Фактът, че този всекидневен маршрут остава непроменен от 2017 до края на 2018 г., доказва хипотезата, че е работил за ГРУ, по времето когато е отровен Скрипал. "Белингкат" и „Инсайдър“ успяха да установят и че сега генерал Сергеев ходи на работа в ГРУ.  Данните за придвижването сочат, че той всекидневно идва в своя офис на „Хорошевско шосе“ №76, където се намира щабквартирата на ГРУ.

 

Влизал е три пъти в България

Пак през февруари 2019 г. ДАНС и прокуратурата потвърдиха, че въпросният Сергеев е влизал три пъти на територията на България през 2015 г. с документи на името на Сергей Вячеславович Федотов. На практика тази самоличност е била фалшифицирана, а истинският руски гражданин е висшият офицер от ГРУ. Според „Белингкат“ Сергеев е замесен и в отравянето на български оръжеен търговец (вероятно става дума за Емилиян Гебрев). Авторите на разследването са разкрили, че "руските власти са предприели необичайни мерки през последните два месеца, за да изтрият всички публично достъпни архиви за съществуването на Денис Сергеев, както и на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал".

 

От Зорге до Лондон

 Сутринта на 1 март 2018 г. Денис Сергеев е в своя нов апартамент, намиращ се по ироничното съвпадение на ул. „Зорге“. Рихард Зорге е един от най-известните съветски шпиони през Втората световна война. В 10,51 часа на работния му телефон в ГРУ позвънява „Тимур Агафонов“, вероятно агент, тъй като справка в базата данни показва, че човек с такова име не съществува. Разговорът трае 9 секунди. По-късно Сергеев получава потвърждение да лети за Лондон. Благодарение на новопридобити метаданни от телефонния номер, регистриран на името на Сергей Федотов, „Белингкат“ и „Инсайдър“ успяват да анализират ползването на телефона от Сергеев, включително обаждания и връзка на данни в периода май 2017 – май 2019 г. Отделен анализ на геолокациите дава възможност да се възстанови движението на Сергеев в Русия и в чужбина, както и модела на комуникация при задграничните му операции. „Белингкат“ придобива телефонните метаданни на Денис Сергеев от служител на един от руските мобилни оператори, който е бил убеден, че не нарушава защитата на личните данни поради факта, че лицето, на чието име е регистриран телефонът (Сергей Федотов), в действителност не съществува.

Снимки: „Инсайдър“, "Белингкат", Getty, официален сайт на Руската армия

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.