Ген. Мутафчийски – Гласът на разума

Обиколил най-горещите точки на света, най-тежката му мисия се оказа в България

Ген. Мутафчийски – Гласът на разума

Хирургът отговаря за над 3000 човека като началник, а сега и за всички нас

„Той е правилният човек на правилното място”, каза преди време за него зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.Думи, които могат да потвърдят всички, които работят и контактуват по служба с генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Няма задача, която да му бъде спусната, и няма мисия, която да не докара до успешен финал. В момента, освен всичко останало, ген. Мутафчийски с изпънатата си военна осанка и премерена реч трябва да изпълнява функцията на стожер на сигурността в страната. Генералската униформа и хладнокръвието му правят присъствието му незаменимо. Мутафчийски е напълно наясно, че не всички погледи към него са добронамерени. Намират се и хора, които му завиждат за медийното присъствие и измислят начини да го дискредитират. Което е мисия невъзможна, предвид биографията му. И е цинично, заради безсънните му нощи и тежестта, която поема.

Дипломиран член на Американското дружество на хирурзите и човек, чието CV е достойно за всяка армия по света, лекарят под пагон пое предизвикателството на най-тежката мисия досега – този път на родна земя. Професионалист с неговата кариера и репутация никога не би се трогнал от опита на един потомствен агент на ДС да се изгаври с него, сравнявайки го с отрицателния герой от филмите за Остин Пауърс – Доктор Зло. Тази дебелашка шега на подвизаващия се в Брюксел „независим” журналист Георги Готев предизвика в социалните мрежи лавина от коментари, авторите на които порицаха самозабравилия се доносник, преминал границите на нормалността и изгубил всякаква човещина. След серия от блокирани профили на хора, които го критикуват, мишкуващият журналист се оттегли позорно по най-лесния начин – изтривайки поста си във Фейсбук за генерала. Примерът му обаче се оказа заразителен и след няколко дни друг плъшок – нашумелият покрай „ВИП брадър” бизнесмен Здравко от Поморие, реши да се направи на „оригинален”, произвеждайки в генерал шоумена Георги Милчев-Годжи и сравнявайки го с Мутафчийски. Но и неговата „закачка” не беше разбрана от аудиторията над 12 години, която осъзнава сериозността на разпространяващата се със скоростта на вятъра зараза и необходимостта от адекватни мерки и реакции на всички нива.

Специализирал в Германия, Испания, Италия и Франция, участвал във военномедицински мисии в Македония, Ирак и Афганистан, опитен тактик и балансьор, генералът е виждал страха в очите на хората и знае как да го овладява.

Умел ръководител, който се грижи за реновирането на ВМА, той не изоставя и скалпела. Пациенти, попадали под грижите на ген. Мутафчийски, го определят не само като великолепен хирург – факт, който никой не може да оспорва, но и като човек, който успокоява само с присъствието си. Системен, последователен, балансиран и прецизен в работата си, той се грижи стриктно и за най-дребния детайл. Винаги се отнася към пациентите си с такт и внимание. От него не може да се очаква да изнервя допълнително обстановката с плоски вицове и шеги. Той е там, за да изпълни Хирократовата клетва и за него това е призвание. Наградата му е благодарността, която се чете в погледите.

Друго, за което печели всеобща възхита, е подходът му към младите. Няма прохождащ в професията лекар със заложби, който да не бъде поощрен от него. Учениците му се отнасят към него със същата почит и възхищение, които той проявява към преподавателите, на чийто опит се опира. Любопитно е, че в тази консервативна професионална среда, в която битува, трудно може да се намери по-възрастен колега, който да каже нещо негативно за работата му.

Въпреки че се е доказал и може преспокойно да лежи на старите лаври, професорът продължава да се усъвършенства, да се интересува от опита на светилата в хирургията и да търси иновативни решения. Концепцията му за ръководството на ВМА е никога да не стои на едно място. И по думите на ген. Запрянов напълно я оправдава. Като началник, той отговаря за над 3000 души в страната, които се стремят да отговарят на високите му очаквания и разчитат на неговите ръководни умения. А той успява да ги сплоти от разстояние и да ги накара да работят като добре смазана машина, защото умее да извлече потенциала на всеки от тях.

Като шеф на оперативния щаб на него разчитаме всички. Защото коронавирусът не е само отчет за положителни и отрицателни проби. По волята на съдбата именно ген. Мутафчийски сега е един от героите, от които обществото има въпиюща нужда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.