Ген.-майор Румен Ралчев: Агресивността на Христо Иванов при сблъсъка му с НСО е PR акция

Ген.-майор Румен Ралчев: Агресивността на Христо Иванов при сблъсъка му с НСО е PR акция

Агресивността, с която тримата мъже, начело с бившия правосъден министър Христо Иванов, влязоха в пререкания със служители на Националната служба за отбрана, е нищо повече от PR акция. Това стана ясно от думите на о.р. генерал-майор Румен Ралчев - бивш служител на НСО, в ефира на bTV. 

"Във времето, когато лодка акустира на територията на охраняем обект без предварително известяване, се задейства специална процедура за неутрализиране на тези, които идват неканени.", обясни той и заяви, че макар НСО да са отрекли да охраняват резиденцията на плаж "Росенец", служителите са охранявали нейния собственик, което е тяхно задължение по закон. Ралчев обясни, че те не са длъжни да се представят, а това трябва да бъде извършено от лицата, които се явяват в ролята на агресори. Облеклото им също не е необичайно, предвид факта, че те не бива да "бият на очи". "Ако охраняемата личност е в костюм, тогава и те са, ако е с тениска, тогава те също са облечени така", обясни генерал-майорът. Той бе категоричен, че прътът, на който бил закачен българския флаг може да бъде използван като оръжие и това е наложило реакцията на охранителите. "По същия начин могат да сложат флагче на сабя. Не е имало мачкане, късане и т.н.", заяви той.

По думите му, ако се случи, че това не са конкретните лица, а терористи или пияни, които искат да унижат авторитета както на службата, така и на охраняемия, е щяло да се вдигне още повече шум.

"Те не са длъжни да го познават. За тях той е агресор, който навлиза на територията на специален обект.", коментира още Ралчев.

Според него е имало и друг начин, по който Иванов да извърши проверката, за която е отишъл на плажа. "Абсолютно сигурен съм, че бившият министър знае много добре за какво става въпрос. Тази работа се извършва по съвсем различен начин", каза той. 

"Технологията е ясна на всички. Да се охранява Ахмед Доган е защото от трите гласа два са гласували „за“ и това е от Изпълнителната власт – ДАНС и Главният секретар. Време е вече това нещо да се задраска и ако президентството, респективно НСО, носи отговорност, да му се дадат всички права да взема решения. Президентът не може да се занимава с това, но тази комисия може да съществува, но решението да се взема еднолично от началника на НСО.", обясни Ралчев.

"Аз съм сигурен, че никой не е злоупотребил с правата си, има сигнали дали толкова дълго стоят тези сигнали и тази опасност, това е отделен въпрос и не само за г-н Ахмед Доган. След като законът го разрешава и такава е практиката, това се изпълнява. След като той пребивава на тази територия, тя придобива един специален статут. Докато охраняемият е гост, къщата става специален обект. Ако утре сутринта собственикът замине в чужбина или отиде на друго място, обектът има съвсем друг статут. НСО не е сложено, за да пази плажа - агресивният начин за изскачане на трима мъже в зоната, където се охранява, не е моя работа да знам къде е Ахмед Доган, но след като целият екип е там, значи той е там. Значи това е заплаха. Трябва първо да бъдат установени тези лица и да бъдат върнати, което беше най-безболезненото, защото при по-слаби нерви нещата можеха да ескалират – със слагане на белезници, за което имат право. Трябва да съществува НСО, в цял свят съществуват такива служби“., заключи Ралчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.